ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΜΑ

19/4/2023

Η βροχή δεν εμπόδισε τη μαζικότατη προσέλευση των πολιτών. Το Δημοτικό ΩΔΕΙΟ αποδείχτηκε πολύ πολύ μικρό να μας χωρέσει. Ήταν μια γιορτή Δημοκρατίας και μήνυμα νίκης!

Επιτρέψτε μου τώρα να πω δυο λόγια για τη πόλη και το νομό σας, γιατί πιστεύω ότι, όπως αρχικά στην ομιλία μου, δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα, πιστεύω ότι και σε όλους εσάς που ζείτε στη Δράμα, στον νόμο της Δράμας, δεν σας αξίζει να είστε και να ζείτε σ’ έναν από τους ξεχασμένους νομούς της χώρας. Έτσι δεν είναι;Γιατί η Δράμα και οι Δραμινοί, να το πω κι αυτό, έχω υποχρέωση να το πω, γιατί μιλάω τόση ώρα για δικαιοσύνη που είναι το όραμά μας, αλλά η Δράμα και οι Δραμινοί ξέρουν πολύ καλά τι θα πει δικαιοσύνη και τι θα πει αγώνας για δικαιοσύνη. Διότι η Δράμα στάθηκε όρθια στην τουρκοκρατία, έδωσε το παρόν στο μακεδονικό αγώνα, στους αγώνες για ελευθερία κατά της βουλγάρικης κατοχής, στις αρχές του 20ου αιώνα. Εδώ έγινε μια από τις πρώτες, ίσως και η πρώτη απεργία καπνεργατών στα τέλη του 19ου αιώνα, εδώ και η ένοπλη εξέγερση κατά της βουλγαρικής κατοχής, η πρώτη εξέγερση στην κατεχόμενη Ευρώπη που κόστισε χιλιάδες νεκρούς.

Τι σημαίνει λοιπόν δικαιοσύνη για τη Δράμα;

Πρώτα απ’ όλα, εμείς πιστεύουμε ότι σημαίνει -και πρέπει- να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της απομόνωσης του νομού. Δεν είναι δυνατόν η Δράμα να μην έχει παρά μόνο ένα μονάχα σιδηροδρομικό δρομολόγιο τη μέρα. Δεσμευόμαστε λοιπόν στα εξής:1. Θα ολοκληρωθεί η σύνδεση Δράμας – Αμφίπολης, την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε εκεί που τη βρήκε το 2019. Θα βάλουμε τέλος στις παλινωδίες και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και με όρους δημόσιου συμφέροντος.

2. Η χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, η οποία θα συνδέσει τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, αφήνει εκτός δύο μεγάλα αστικά κέντρα, τις Σέρρες και τη Δράμα. Δεσμευόμαστε ότι θα υπάρξει ανασχεδιασμός της χάραξης με βάση τεχνοκρατικά και επιστημονικά κριτήρια, ώστε η Σιδηροδρομική Εγνατία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής σας.

3. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δούμε από την αρχή τις δομές υγείας, αυτό που μου είπε κάποιος από το ακροατήριο, ότι αναγκάζεστε κάθε φορά να πληρώνετε ένα κάρο λεφτά για να πάτε στη Θεσσαλονίκη, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι αδιανόητο, είναι απαράδεκτο. Θέλουμε να δούμε από την αρχή τις δομές υγείας και προστασίας του νομού. Το Γενικό Νοσοκομείο είναι σε πολύ κακή κατάσταση και θα απαιτηθούν άμεσα μέτρα για τη στελέχωση και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του.

4. Επίσης, δεν θα επιτρέψουμε να μπει λουκέτο στις δύο Πανεπιστημιακές Σχολές της Δράμας, στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος καθώς και στη Σχολή Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας. Αντίθετα, με την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τη συμπλήρωση του προσωπικού τους οι Σχολές αυτές θα αναβαθμιστούν και θα έρθουν φοιτητές και οι φοιτητές θα δώσουν, όπως γνωρίζετε, μια διαφορετική πνοή ζωντάνιας και στην πόλη.

5.Τέλος, η συχνότητα των εργατικών ατυχημάτων στα Λατομεία Μαρμάρου επιβάλλει τη δημιουργία Γραφείου Επιθεώρησης Λατομείων με έδρα τη Δράμα, με στόχο και έργο την προστασία της ασφάλειας και της ζωής των εργαζομένων.

Η Δράμα, φίλες και φίλοι, πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να πάψει να είναι φτωχός συγγενής της ελληνικής επικράτειας. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η δέσμευσή μας. Μπορούμε να τον υλοποιήσουμε με τη δική σας συνδρομή και τη δική σας βοήθεια.

https://www.facebook.com/watch/live/?extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&mibextid=2Rb1fB&ref=watch_permalink&v=1486029375261412