ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                       15/12/2019

«Ο προϋπολογισμός της ΝΔ βλέπει προς τα Μνημόνια-Πλήττει το κοινωνικό κράτος, ευνοεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις -Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι επιστήμονες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα»

«Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί ένα μοντέλο που διευρύνει τις ανισότητες, βλέπει πίσω προς την εποχή των Μνημονίων, βλάπτει το κοινωνικό κράτος και δεν απαντά στα προβλήματα των μεσαίων στρωμάτων. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι επιστήμονες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτή την κυβέρνηση», τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Και συμπλήρωσε: «Καίτοι εκτός μνημονίου, ο προϋπολογισμός αυτός βλέπει προς το Μνημόνιο, Είναι εναντίον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και επομένως και της χώρας».

«Ο προϋπολογισμός δεν είναι λογιστικό αλλά βαθιά πολιτικό ζήτημα και πρέπει να απαντά στο μείζον ζήτημα της κοινωνίας σήμερα που είναι η κρίση των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων. Όμως από το 1.2 δις θετικών μέτρων, μόλις το 10% κατευθύνεται στο κοινωνικό κράτος, ενώ πάνω από το 80% των μειώσεων φόρων αφορά μεγάλες επιχειρήσεις. Πρακτικά εμποδίζεται η πρόσβαση της μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού στα κοινωνικά αγαθά», υπογράμμισε.

«Είναι μυωπική η πολιτική σας, Ο πολίτης δεν είναι μόνο φορολογούμενος. Εχει και άλλες ανάγκες που για τους πολλούς καλύπτονται από το κοινωνικό κράτος, το οποίο απουσιάζει από την οπτική σας. Το κοινωνικό μέρισμα των 175 εκ. ευρώ είναι η κορυφή του παγόβουνου, Οι αγρότες, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, είναι οι χαμένοι», πρόσθεσε ο κ. Ξανθόπουλος.

Ο βουλευτής παρατήρησε επίσης ότι σε περίοδο παγκόσμιας κυριαρχίας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, η κυβέρνηση παραμένει βουβή από αμηχανία όσον αφορά την σχέση της Ελληνικής οικονομίας με όσα συμβαίνουν διεθνώς ενώ έκανε  ειδική αναφορά και στην τοπική οικονομία της Δράμας:

«Προέρχομαι», είπε, «από μια περιοχή που διαθέτει το μεγαλύτερο δασικό συγκρότημα της χώρας, εύφορες εκτάσεις, ποικιλία αγροτικών προϊόντων, τον πυρήνα της οινικής παραγωγής της χώρας και σημαντικές μαρμαροβιομηχανίες. Δεν φωτογραφίζεται πουθενά αυτό, στον προϋπολογισμό».

«Βασικός πυλώνας της πολιτικής σας είναι η συμπίεση του εργατικού κόστους και η μείωση του κοινωνικού κράτους ενώ επιδιώκετε ανάπτυξη μόνον από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι ατελέσφορο να περιμένετε μια λάθος μέθοδος να έχει ορθά αποτελέσματα. Είμαστε απέναντι σε αυτή τη λογική. Η στήριξη των πολλών και χαμηλότερων στρωμάτων είναι η προϋπόθεση για την ανάπτυξη της κοινωνίας», σημείωσε και κατέληξε:

«Είναι στο χέρι των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των νέων επιστημόνων, να δυναμώσουν τους αγώνες τους, να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους, να διεκδικήσουν το μέλλον τους και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, ως Αριστερά θα τους στηρίξουμε και θα παλέψουμε μαζί τους, για να αποτραπούν οι δυσμενείς συνέπειες αυτού του προϋπολογισμού, για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης για τη χώρα και τη κοινωνία». 

Δείτε εδώ την ομιλία: