ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
12-1-2024
Οι κίνδυνοι και τα ερωτήματα που προκύπτουν για την Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία από τις δηλώσεις Συρίγου για τη Συνθήκη της Λωζάνης-Ερώτηση 25 βουλευτών
Ερώτηση προς την κυβέρνηση με θέμα “τους κινδύνους που συνεπάγονται για τη χώρα μαςοι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού κ. Α. Συρίγου σχετικά με τον δήθεν “παρωχημένο” χαρακτήρα της Συνθήκης της Λωζάνης,¨, συνυπέγραψε ο βουλευτής Δραμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου, Τομεάρχισσας Εξωτερικών και συνυπογράφεται συνολικά από 25 βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του κ. Συρίγου ότι η Συμφωνία της Λωζάνης είναι “κατά 97% παρωχημένη“, ότι “είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση“, ότι “ως ένα βαθμό [η Συνθήκη] είναι παρωχημένη και ως προς τις μειονότητες” και ότι αυτή είναι η θέση “όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1995″,.
Οι βουλευτές παρατηρούν ότι η θέση της Ελλάδας είναι διαφορετική. Και υπενθυμίζουν ότι η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης δεν προβλέπει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης για τα ελληνικά νησιά. Και παραπέμπουν για του λόγου το αληθές, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ όπου αναφέρεται: “Όσον αφορά τα νησιά [Μυτιλήνη, Σάμο,Ικαρία και Χίο], πουθενά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης δεν προβλέπεται ότι αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποιήσεως.”
Υπενθυμίζουν επίσης και την επιστολή που κατατέθηκε στον ΟΗΕ από την Ελλάδα στις 27 Ιουλίου 2021, σε απάντηση των απαράδεκτων τουρκικών αιτιάσεων και υπογραμμίζουν τον μεγάλο κίνδυνο που δημιουργεί η προοπτική εκμετάλλευσης των δηλώσεων Συρίγου από την Τουρκία. δεδομένου ότι οι απαράδεκτες τουρκικές αναθεωρητικές θέσεις δεν είναι θέμα “ποσοτικό” και αν ανοίξει αυτή η συζήτηση, ελάχιστη σημασία έχει αν η Τουρκία επιδιώκει να αναθεωρήσει το ” 97%” ή το υπόλοιπο “3%”. Παρατηρούν επίσης ότι ποτέ ελληνική κυβέρνηση στη μεταπολίτευση, έχει προχωρήσει πέραν της θέσης του ΥΠΕΞ, ανοίγοντας συζήτηση για το ποιες διατάξεις της Συνθήκης είναι ή δεν είναι ανενεργές και σε ποιον βαθμό ή πώς ερμηνεύονται και ότι η αναπαραγωγή αυτών των θέσεων με την ανοχή της Κυβέρνησης επιτείνει αυτούς τους κινδύνους.
Στο πλαίσιο αυτό ρωτούν τον Υπουργό Εξωτερικών ποιες είναι σήμερα οι επίσημες θέσεις του ΥΠΕΞ ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης, την ισχύ και τη σημασία της καθώς και τις θέσεις του Υπουργείου ως προς τις απαράδεκτες τουρκικές αιτιάσεις ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Ρωτούν τέλος αν υιοθετεί η Κυβέρνηση τις θέσεις Συρίγου και αν όχι, σε τι μέτρα θα προβεί ώστε να αποστασιοποιηθεί από αυτές.
Επισυνάπτεται η Ερώτηση