ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                     2-2-2022

Παρέμβαση Θ. Ξανθόπουλου στη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE του Ευρωκοιβουλίου και εκπροσώπων εθνικών Κοινοβουλίων για Eurojust-Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Την ανάγκη να καθοριστεί θεσμικά ο κύκλος των εγκλημάτων και των δραστών που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αλλά και να διευρυνθεί η δυνατότητα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Libe)  του Ευρωκοινοβουλίου, όσον αφορά τη λήψη μέτρων προστασίας του Κράτους Δικαίου και ενίσχυσης των σχετικών μηχανισμών ελέγχου, επεσήμανε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος.

    Στην παρέμβασή του κατά τη κοινή κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE του Ευρωκοιβουλίου και εκπροσώπων εθνικών Κοινοβουλίων, ο κ. Ξανθόπουλος, ταχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός ασφαλούς διαδικτυακού εργαλείου απευθείας επικοινωνίας μεταξύ της Eurojust   και των εθνικών δικαστικών αρχών.

       Ακολουθεί το κείμενο της σύντομης παρέμβασης:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και μέλη της επιτροπής Libe και εθνικών κοινοβουλίων

Η ελληνική Βουλή αλλά και τι κόμμα μου εξαρχής έχουν χαιρετήσει πολύ θετικά τόσο το θεσμό της Εurojust όσο και το νεότερο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας,  καθώς και την σύσταση Κοινών ομάδων Έρευνας στο πλαίσιο της πρώτης. Είναι θετικό επίσης το γεγονός της προσαρμογής της λειτουργίας των δυο οργάνων ώστε να ανταποκρίνονται στις ειδικές συνθήκες της πανδημίας και των υγειονομικών κανόνων. Εξίσου θετικά υποστηρίζουμε πάντοτε όχι μόνο θεσμικά αλλά και πρακτικά τους ανάλογους θεσμούς δικαστικής συνεργασίας που λειτουργούν στο ευρύτερο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Άλλωστε, η διεθνοποίηση κυρίως της βαριάς εγκληματικότητας (διακίνηση ανθρώπων, οικονομικό έγκλημα, εμπόριο όπλων, τρομοκρατία κ.λ.π.) απαιτεί διεθνοποίηση και της αντιμετώπισής της.

    Ως εκ τούτου στηρίζουμε τις προτάσεις για προώθηση

–   Της δημιουργίας ενός ασφαλούς διαδικτυακού εργαλείου απευθείας επικοινωνίας μεταξύ της Eurojust    και των εθνικών δικαστικών αρχών, και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό

–      Του ακριβούς θεσμικού καθορισμού του κύκλου των εγκλημάτων και δραστών που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ώστε να ορίζονται τα όρια δράσης και μην υπάρχουν αλληλοκαλύψεις  καθηκόντων με άλλα ευρωπαϊκά όργανα.

     Πιστεύουμε μάλιστα ότι η  Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Libe)  του Ευρωκοινοβουλίου  πρέπει να αναπτύσσει σταθερά  και να διευρύνει τις δυνατότητές της να προτείνει μέτρα που υπηρετούν το Κράτος δικαίου και να στηρίζει την ύπαρξη σχετικών μηχανισμών ελέγχου. 

Το βίντεο της παρέμβασης εδώ