ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
5-5-2021
Θ. Ξανθόπουλος: Περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ζητήματα από τη χωρίς σχέδιο και διαβούλευση προώθηση μεγάλων επενδύσεων Φωτοβολταικών Πάρκων σε δασικές εκτάσεις και βοσκότοπους στην ΠΕ Δράμας-Κατάθεση ερώτησης
Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στην κυβέρνηση, σχετικά με τα σοβαρά περιβαλλοτνικά και αναπτυξαικά προβλήματα που δημιουργεί η προώθηση επενδύσεων μεγάλαων Φωτοβολταϊκών Πάρκων σε δασικές εκτάσεις και βοσκοτόπους της Π.Ε Δράμας, χωρίς σχέδιο και προηγούμενη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.
Ο βουλευτής επικαλείται επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξς και Τροφίμων, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης Γ. Ζιμπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Δράμας, οι δήμαρχοι Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Νευροκοπίου και Παρανεστίου καθώς και οι κτηνοτροφοικοί σύλλογοι Δράμας, Νευροκοπίου και Προσοτσάνης. Με την επιστολή αυτή, οι τοπικοί φορείς καλούν τον υπουργό να μην προχωρήσει με μίσθωση μια τεράστια έκταση 7.500 στρεμμάτων σε εταιρείες για την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού φωτοβολταικών πάρκων. Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι υπογράφοντες, οι εταιρείες αυτές έχουν χαρτογραφήσει οποιαδήποτε ελεύθερη έκταση υπάρχει (ως επί το πλείστον ορεινός όγκος, βοσκότοποι) αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ζητούν από την Διεύθυνση Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την μίσθωσή τους, προκειμένου να εγκαταστήσουν μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των κτηνοτρόφων, χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη υπόθεση ως οικολογικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έγκλημα, αναλογιζόμενοι και περιγράφοντας τις επιπτώσεις αυτής της «επένδυσης» στο πλούσιο δασικό περιβάλλον, την τουριστική ανάπτυξη και την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την γενικότερη οικονομική προοπτική της περιοχής.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην επιστολή, θα υπάρξει μεγάλη οπτική και περιβαλλοτνική επιβάρυνση(από τις παρυφές του Φαλακρού και του όρους Μενοικίου, έως τις πηγές του Αγγίτη και το σπάνιο σπήλαιο Μααρά) και θα απειληθούν με αφανισμό οι κτηνοτρόφοι της περιοχής καθώς δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων, ενώ παράλληλα θα υπάρξει σημαντική απώλεια εισοδήματος λόγω απώλειας αγροτικών επιδοτήσεων. Σημειώνουν δε ότι η επένδυση των Φωτοβολταϊκών Πάρκων δεν φέρνει παρά ελάχιστες μόνιμες θέσεις εργασίας.
Από τις παραπάνω αιτιάσεις και αντιρρήσεις των εκπροσώπων σύσσωμης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφερειακής μας Ενότητας, καθίσταται σαφές, ότι, εφόσον επιβεβαιωθεί, η εγκατάσταση σε έκταση 7,500 στρεμμάτων φωτοβολταϊκών πάρκων, όχι μόνο δεν θα ενισχύσει αλλά θα βλάψει σοβαρά την τοπική οικονομία, επιφέροντας βαρύτατο πλήγμα στον ήδη δοκιμαζόμενο κλάδο της κτηνοτροφίας στην ΠΕ Δράμας και επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού στην περιοχή μας, όπου ο δασικός πλούτος αποτελεί σημείο αναφοράς και έλξης επισκεπτών.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται μεταξύ άλλων, οι αρμόδιοι υπουργοί, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης των παραπάνω επενδύσεων, εάν έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και ποιες ήταν οι γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων αρχών, εάν θα προχωρήσει η μίσθωση των 7.500 στρεμμάτων στις παραπάνω εταιρείες, εάν θα προωθηθεί ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων καθώς και με ποια μέτρα θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της επένδυσης στους κτηνοτρόφους και την οικονομική-τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Επισυνάπτεται η ερώτηση