ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                 16-1-2024

Προγραμματισμός δρομολογίων και επιλογή προσωπικού στον ΟΣΕ-Πότε θα συνδεθούν Θράκη και Δ. Μακεδονία με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας;-Ερώτηση 19 βουλευτών

Ερώτηση προς την κυβέρνηση για τον απαράδεκτο και πελατειακό τρόπο με τον οποίο φαίνεται ότι εξακολουθούν να γίνονται η επιλογή προσωπικού και ο προγραμματισμός των δρομολογίων του ΟΣΕ, αλλά και την συνεχιζόμενο σιδηροδρομικό αποκλεισμό πολλών περιοχών της Β. Ελλάδας, συνυπέγραψε με άλλους 18 συναδέλφου του, ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος.

Αφορμή για την Ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Κ. Νοτοπούλου και του βουλευτή Ηρακλείου και Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών Χ. Μαμουλάκη, ήταν δηλώσεις του υπεύθυνου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Έδεσσας, ο οποίος ευχαριστεί τον Βουλευτή της ΝΔ της εκλογικής περιφέρειας Πέλλας της ΝΔ κ. Βασιλειάδη Βασίλειο για «την καταλυτική του στάση που με δικές του ενέργειες καταφέραμε να εντάξουμε τα δρομολόγια μέχρι την Έδεσσα και στο επίπεδο κυκλοφορίας και στο επίπεδο επιλογής προσωπικού», όπως ανέφερε χαρακτηρσιτικά.

Οι ως άνω αναφορές ξυπνούν μνήμες από την τραγωδία των Τεμπών, καθώς και τότε η τοποθέτηση του εμπλεκόμενου στο τραγικό δυστύχημα σταθμάρχη Λάρισας είχε συσχετιστεί με ανορθόδοξες πρακτικές μετακίνησης και τοποθέτησης προσωπικού, που παρέκαμπταν τις έως τότε πρακτικές του ΟΣΕ”, επισημαίνουν οι βουλευτές, προσθέτοντας οτι πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως η Θράκη και η Δυτική Μακεδονία παραμένουν σιδηροδρομικά αποκομμένες από τις αρχές του 2020, αφού ο σιδηρόδρομος εγκαταλείφθηκε και παραμένει  ουσιαστικά εκτός λειτουργίας με ότι αυτό συνεπάγεται στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των περιοχών αυτών. Η ανάταξη των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών στη χώρα δε νοείται να επέλθει με παλαιοκομματικές και αναχρονιστικές πρακτικές σημειώνουν και ερωτούν μεταξύ άλλων τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών αν θεωρεί σύννομη την παρέμβαση τοπικών κυβερνητικών βουλευτών στο προγραμματισμό δρομολογίων και επιλογής προσωπικού, ποια ακριβώς ήταν η καταλυτική παρέμβαση -σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προϊσταμένου του ΟΣΕ στον Σταθμό της Έδεσσας- του βουλευτή Πέλλας της ΝΔ, πως διασφαλίζεται η αξιοκρατία στην επιλογή, τοποθέτηση και μετακίνηση προσωπικού στον ΟΣΕ καθώς και με ποια διαδικασία επελέγησαν και προσελήφθησαν τους τελευταίους 18 μήνες στον ΟΣΕ, 200 περίπου εργαζόμενοι και  μάλιστα πολλοί εξ αυτών σε κρίσιμες ειδικότητες (σταθμάρχες – κλειδούχοι) 

Ρωτούν επίσης σε ποιές ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα δρομολόγια που θα συνδέουν σιδηροδρομικά τη Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο. 

Επισυνάπτεται η Ερώτηση