ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                    11-1-2022

Σχεδόν μηδενική πριμοδότηση για την αναπαραγωγή εντόπιων βοοειδών της παραδοσιακής και εκτατικής κτηνοτροφίας της χώρας-Ερώτηση 30 βουλευτών

     Ο βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση 30 συνολικά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την μηδενική πριμοδότηση της αναπαραγωγής εντοπίων βοοειδών παραδοσιακής κτηνοτροφίας που οδηγεί σε αφανισμό τις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες καθώς και τις κτηνοτροφικές εκτροφές των αυτόχθονων φυλών  βοοειδών.

      Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Χαλκιδικής Κυρ. Μάλαμα, διακινούνται στα ΜΜΕ σενάρια ότι η κυβέρνηση θα αποστείλει στην ΕΕ πρόταση με την οποία πριμοδοτείται υπέρμετρα η πάχυνση εισαγόμενων βοοειδών και η σταβλισμένη και βιομηχανική βοοτροφία εις βάρος της αναπαραγωγής εντόπιων βοοειδών της παραδοσιακής, εκτατικής κτηνοτροφίας που πριμοδοτείται απειροελάχιστα. Με το νέο μοντέλο συνδεδεμένης ενίσχυσης όλα τα χρήματα θα καταλήξουν στις μεγάλες μονάδες πάχυνσης βοοειδών, που λειτουργούν αποκλειστικά σε ένα μοντέλο σταβλισμένης κτηνοτροφίας., τονίζουν οι βουλευτές.

   Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό ότι ήδη από πέρσι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στα βοοειδή είναι απαράδεκτα χαμηλές και οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να είναι βιώσιμοι με τις εκρηκτικές αυξήσεις που αντιμετωπίζουν σε ζωοτροφές κι ενέργεια, καθίσταται αναγκαία η στήριξη των μικρών κτηνοτρόφων που συμβάλλουν στην οικονομική ζωή και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου.

     Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αν θα πριμοδοτήσει αποκλειστικά τις εισαγωγές βοοειδών και τις μεγάλες βιομηχανίες πάχυνσης καθώς και αν ενισχύσει τους μικρούς κτηνοτρόφους  της εκτατικής κτηνοτροφίας και των αυτόχθονων φυλών βοοειδών και να προχωρήσει σε ικανοποιητικές συνδεδεμένες ενισχύσεις.

     Eπισυνάπτεται η ερώτηση