Κάλλιο αργά παρά ποτέ ή ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αποδίδει

Λίγες μόνο μέρες χρειάστηκαν από την κατάθεση της Ερώτησης 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να επανέλθουν τα αριθμητικά στατιστικά των σωφρονιστικών καταστημάτων στην ιστοσελίδα της Γ.Γ Αντεγκληματικης Πολιτικής ενώ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά παραμένουν άγνωστα.  

Όπως είχαμε επισημάνει η δημοσίευσή τους σταμάτησε στις 19-7-2023, γεγονός που θεωρήθηκε μια άκρως περίεργη, άστοχη και απαράδεκτη ενέργεια. Η τακτική δημοσιοποίηση των στατιστικών δεδομένων, για τον αριθμό αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές (υπόδικοι, αλλοδαποί, είδος εγκλημάτων και εκτιόμενων ποινών κ.λπ.), αποτελούν όρο διαφάνειας στο σωφρονιστικό σύστημα και θεμέλιο για την χάραξη μιας ουσιαστικής πολιτικής αλλά και την άσκηση πολιτικού ελέγχου στην κυβέρνηση.

Χαιρόμαστε για την επαναφορά των στατιστικών δεδομένων αλλά προβληματιζόμαστε για τους λόγους που οδήγησαν στην παύση τους. Και ελπίζουμε να μην απαιτηθεί η εκ νέου άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα αυτονόητα. Ιδίως μάλιστα τη στιγμή που η χώρα μας εγκαλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης (CPT) για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές και την εν γένει σωφρονιστική της πολιτική.