ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21-10-2022
Στη Βουλή το δημοσίευμα της Le Monde για σύγκρουση συμφέροντος από εταιρία συμβούλων που προετοίμασε το Ελλάδα 2.0 ενώ είναι ανάδοχος έργου- Ερώτηση 41 βουλευτών
Ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπολους, συνυπέγραψε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με το δημοσίευμα της Le Monde ότι εταιρίες συμβούλων κερδίζουν από τα ευρωπαϊκά σχέδια για την απορρόφηση του ταμείου ανάκαμψης ενώ ταυτόχρονα είναι οι ίδιες ανάδοχοι έργων, εγείροντας μείζον ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που συνυπογράφουν 40 βουλευτές/και κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριου Κάτση, μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ελληνικό σχέδιο που ονομάστηκε από την κυβέρνηση «Ελλάδα 2.0» το οποίο εκπονήθηκε από την εταιρία συμβούλων PRICEWATERHOUSECOOPERS BUSINESS SOLUTIONS (PWC) έναντι 589.750€ με ανάθεση από το Υπουργείο Οικονομικών με κλειστό διαγωνισμό (διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση). Μάλιστα οι βουλευτές αναφέρουν πως «σύμφωνα με τη σύμβαση, η ανάδοχος εταιρεία είναι υπεύθυνη μεταξύ άλλων για τον έλεγχο πληρότητας και τη συμπλήρωση των πληροφοριών για κάθε έργο/πρόγραμμα/μεταρρύθμιση, καθώς και την προαξιολόγηση των προτεινόμενων έργων/ προγραμμάτων/ μεταρρυθμίσεων».
Η σύγκρουση συμφερόντων εγείρεται καθώς σε δεύτερο χρόνο η ίδια εταιρία συμμετέχοντας σε κοινοπραξία, κατέστη ανάδοχος του ψηφιακού έργου gov-ERP προϋπολογισμού 33.659.192,40€ που χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του οποίου συντάκτης και αξιολογητής είναι η ίδια η PWC. Όπως χαρακτηριστικά λέει η Le Monde υπάρχουν ενδείξεις για την εταιρεία ότι είναι και κριτής και κρινόμενη στην υπόθεση αυτή, προκύπτοντας έτσι σύγκρουση ρόλων.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημειώνουν μάλιστα την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα το Μάρτιο του 2022 για τη δημιουργία ειδικής διακομματικής, κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εποπτεία, τον έλεγχο, τη συνεχή αξιολόγηση και επαναξιολόγηση του τρόπου χρηματοδότησης από τους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα καθώς και των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027, που απέρριψε η κυβέρνηση.
Κατόπιν τούτων ρωτούν τους αρμοδίους υπουργούς ποιος σχεδίασε και αποφάσισε την ένταξη του έργου «Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση (gov-ERP)» και αν η κοινοπραξία (ανάδοχος) στην οποία συμμετέχει και η PWC,έχει προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα για τη μη ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων σύμφωνα με το ν.4412/2016 περί Δημοσίων Συμβάσεων, Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών. Ταυτόχρονα ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα.
Επισυνάπτεται η Ερώτηση και ΑΚΕ