Συμμετείχα, μαζί με τους άλλους δύο βουλευτές της Π.Ε Δράμας, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της Δράμας, με αντικείμενο τα εργατικά ατυχήματα-δυστυχήματα στα λατομεία της περιοχής μας. Η σύσκεψη έγινε με αφορμή έναν ακόμη τραγικό θάνατο εργαζομένου σε λατομείο του Βώλακα πριν λίγες ημέρες.

Σε δήλωσή μου είχα επισημάνει μεταξύ άλλων ότι απαιτούνται άμεσα και έμπρακτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στα λατομεία. Και είχε προσθέσει:

“Πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τα λόγια στη πράξη. Η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης και προστασίας είναι πλέον απολύτως απαραίτητη. Όπως αναγκαία είναι και η εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται η άμεση ίδρυση παραρτήματος της επιθεώρησης μεταλλείων Β. Ελλάδος και στη Δράμα, μια περιοχή όπου δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός μεταλλευτικών και λατομικών επιχειρήσεων αλλά και συνεχείς έλεγχοι από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας σε όλες τις μονάδες επεξεργασίας των μεταλλευτικών επιχειρήσεων”,

Ακολουθεί η αναλυτική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Δράμας:

Συνάντηση με θέμα τα εργατικά ατυχηματα-δυστυχηματα στα λατομεία της περιοχής μας πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Δράμας.Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, εκτός από τα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, οι βουλευτές Δράμας κ.κ. Κ. Μπλουχος, Θ. Ξανθόπουλος και Χ. Κεφαλίδου (σε σύνδεση μέσω Skype), ο κ. Αν Νικολαΐδης ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης και ο κ. Χ. Χατζημιχαήλ, επιθεωρητής του τεχνικού τμήματος ΣΕΠΕ Δράμας.

Στη συνάντηση είχε προσκληθεί και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος που είναι και η αρμόδια στα θέματα των λατομείων, εκπρόσωπος της οποίας δεν μπόρεσε όμως να παραβρεθεί, λόγω της καραντίνας που επιβλήθηκε στους εργαζόμενους της Υπηρεσίας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε για μια ακόμη φορά το θέμα των εργατικών ατυχημάτων και κυρίως των δυστυχημάτων καθως και τι μέτρα πρέπει να παρθούν για τη μείωση τους.

Συγκεκριμένα, όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι οι κεντρικοί άξονες για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι οι ακόλουθοι:1) Αύξηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας 2) Διαρκής επιμόρφωση των εργαζομένων 3) Αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ως προς τα ωράρια εργασίας (πενθήμερο, οκτάωρο κλπ) ώστε οι εργαζόμενοι να μην πιέζονται στην εργασία τους 4) Δημιουργία σχολών σχετικές με την εξόρυξη του μαρμάρου 5) Στελέχωση των εποπτικών αρχών ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους