ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                     30-9-2020

Συνάντηση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αντιπροσωπεία του προεδρείου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας

Εθιμοτυπική επίσκεψη στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δ. Βερβεσό και τον Γ. Σταματογιάννη, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, πραγματοποίησε το μεσημέρι, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ο κ. Ξανθόπουλος ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους του Δικηγορικού Σώματος για τα σοβαρά προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης, που, εν μέσω της πανδημίας, εξακολουθούν να ταλαιπωρούν όλους τους συλλειτουργούς της αλλά και τους πολίτες και άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του δικηγορικού κόσμου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, η οποία σήμερα παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, παραπαίει, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και πιστοποιητικών, μεγαλύτερες και από την εποχή της αμιγώς έγχαρτης λειτουργίας των δικαστηρίων, αλλά και φαινόμενα επικίνδυνου για την δημόσια υγεία, συνωστισμού μέσα και έξω από δικαστικές αίθουσες και γραφεία.

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής αβελτηρίας στο θέμα αυτό είναι το γεγονός, ότι μόλις δύο δικαστικοί υπάλληλοι σε όλα τα δικαστήρια της πρωτεύουσας διαθέτουν αυτή την στιγμή ηλεκτρονική υπογραφή ενώ σχεδόν οι μισές οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων στα δικαστήρια της χώρας είναι κενές.

Με συγκεκριμένες προτάσεις του, το δικηγορικό σώμα ζητά επίσης, λόγω και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, να βρεθεί λύση στο θέμα της άμεσης καταβολής των αμοιβών των δικηγόρων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο της Νομικής Βοήθειας, καθώς οι υποθέσεις είναι πάρα πολλές και το σύστημα πληρωμών έχει μπλοκάρει.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν.3869/2010(Ν. Κατσέλη), καθώς όπως είπε παραβιάζονται  διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ για παροχή δικαστικής προστασίας και επανέλαβε τις προτάσεις της Ολομέλειας  σχετικά με το θέμα αυτό.

Από τη πλευρά του ο κ. Ξανθόπουλος, δήλωσε την ετοιμότητα του να συνδράμει από τη θεσμική του θέση στην προώθηση επίλυσης προβλημάτων και χρόνιων παθογενειών, και επεσήμανε την ανάγκη να περάσει σύντομα η δικαιοσύνη στην ψηφιακή εποχή επ’ ωφελεία όλων και ιδίως των πολιτών.

Σημείωσε τέλος ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των εκκρεμών υποθέσεων του λεγόμενου «Ν. Κατσέλη», σε συνδυασμό με το άλλο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, γράφουν ουσιαστικά τους τίτλους τέλους στην προστασία της α΄ κατοικίας.