ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                27-9-2021

 «Επιτακτική η ανάγκη για επανεξέταση των μέτρων που καθορίστηκαν για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων»-Ερώτηση 33 βουλευτών

Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε την ερώτηση του βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, σχετικά με την επιτακτική ανάγκη να επανεξετασθούν τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση που συνυπογράφουν 33 βουλευτές: «Δυο βδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, όμως, τα υγειονομικά δεδομένα είναι δυσοίωνα, ενώ πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να επανεξεταστούν. Καθημερινά τα νέα κρούσματα που καταγράφονται πανελλαδικά ξεπερνούν περίπου τις 2.000, ενώ από την αρχή της σχολικής χρονιάς τα κρούσματα στους μαθητές έχουν ξεπεράσει τις 6.000. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν δυο τμήματα σε δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης και ένα σε δημοτικό σχολείο της Ξάνθης, σύμφωνα πάντα με την πρόβλεψη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μαθητές σε ποσοστό άνω του 50%+1 των τμημάτων. Μάλιστα, ήδη επτά Περιφερειακές Ενότητες στην Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται σε κλοιό περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν και οι Π.Ε. Καστοριάς, Δράμας και Ξάνθης.
Ιδίως για την Ξάνθη ο αριθμός των κρουσμάτων είναι άκρως ανησυχητικός, ενώ η διασπορά φαίνεται να είναι πολύ εκτεταμένη στα σχολεία της περιοχής».
    Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη ζητήσει να ανακληθεί η ρύθμιση του 50%+1 νοσούντων μαθητών προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα, καθώς και να εφαρμοστούν αξιόπιστα και σοβαρά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, όπως, μεταξύ άλλων, η αραίωση των πολυπληθών σχολικών τμημάτων, η διενέργεια αξιόπιστων τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στα σχολεία. Επισημαίνεται δε ότι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την Υπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων να συγκληθούν σε κοινή συνεδρίαση οι Επιτροπές Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ώστε να συζητηθεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, παρουσία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν έχει γίνει αποδεκτό.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί, αν  προτίθενται να ανακαλέσουν το πρωτόκολλο για αναστολή λειτουργίας τμήματος μόνο σε περίπτωση που βρεθεί θετικό ποσοστό 50%+1 των μαθητών του τμήματος, ποια επιστημονικά δεδομένα οδήγησαν στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, ποια είναι η γνώμη της Επιτροπής Ειδικών για το κρίσιμο αυτό θέμα καθώς και
αν θα διευκολύνουν την διαδικασία διενέργειας δωρεάν rapid-test στους μαθητές δημοτικού που ούτως ή άλλως δεν είναι εμβολιασμένοι.


Επισυνάπτεται η ερώτηση