Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Πέτσα Στέλιο

Θέμα: «Ενδείξεις κακοδιαχείρισης στην ΕΡΤ»

Η κριτική επί του τρόπου λήψεως αποφάσεων και ανάθεσης έργων στο πλαίσιο της λειτουργίας της «Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ) Α.Ε.» είχε επί σειρά ετών αποτελέσει προνομιακό χώρο κριτικής για το σημερινό κυβερνόν κόμμα. Δεν ξεχνά κανείς άλλωστε ότι οι προκείμενες ιδεοληψίες οδήγησαν στις 11-06-2013 την τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι και στο κλείσιμο της ΕΡΤ με ένα βάναυσα αντιδημοκρατικό και μεθοδευμένο τρόπο.

Κατόπιν μίας τετραετούς περιόδου εξυγίανσης και εξορθολογισμού η ΕΡΤ σήμερα φαίνεται ότι έρχεται αντιμέτωπη με νέο φάσμα κακοδιαχείρισης. Χαρακτηριστική και συνάμα πιθανώς διερευνητέα ένδειξη αυτής εντοπίζεται εντός του αριθ. 203/20-09-2019 (ΑΔΑ: 6ΦΒΣ465Θ1Ε-9ΤΕ) Αποσπάσματος Πρακτικού Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ σύμφωνα με το οποίο ελήφθη – κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή Αθλητικής Ενημέρωσης – ομόφωνη απόφαση και ακολούθως έγκριση για την απόκτηση από την EBU των δικαιωμάτων μετάδοσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανοικτού Στίβου που θα διεξήχθη στην Ντόχα του Κατάρ από 27 Σεπτεμβρίου 2019 έως 6 Οκτωβρίου 2019 έναντι ποσού ύψους 450.000 ευρώ πλέον του Φ.Π.Α. και των λοιπών φόρων.

Κατ’ αντιπαράθεση, σε προηγούμενο σχετικό Απόσπασμα Πρακτικού Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα του αριθ. 123/02-03-2017 ελήφθη αντίστοιχη Απόφαση εκ μέρους του – τότε – Διοικητικού Συμβουλίου του ιδίου φορέα και μετά από εισήγηση – αυτή τη φορά – του Διευθύνοντος Συμβούλου αναφορικά με την απόκτηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης τριών (3) μεγάλων διοργανώσεων στίβου, ήτοι α) του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου β) του Diamond League καθώς και γ) του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανοικτού Στίβου συνολικά έως του ποσού των 500.000 ευρώ.

Επειδή στη μία περίπτωση, δηλ. της εντός του αριθ. 203/20-09-2019 (ΑΔΑ: 6ΦΒΣ465Θ1Ε-9ΤΕ) Αποσπάσματος Πρακτικού Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, το αναφερόμενο ποσό αντιστοιχεί στην απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης μίας (1) και μόνον αθλητικής διοργάνωσης στίβου, ενώ στη δεύτερη ως άνω αναφερόμενη περίπτωση, δηλ. της εντός του αριθ. 123/02-03-2017 Αποσπάσματος Πρακτικού Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, το αναφερόμενο όριο αντιστοιχεί στην απόκτηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης τριών (3) μεγάλων διοργανώσεων στίβου.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Α) Ποιες ήταν οι συμφωνηθείσες τιμές μεταξύ των αντισυμβαλλομένων για την απόκτηση των δικαιωμάτων της/των αθλητικής/ων διοργάνωσης/ων στην πρώτη περίπτωση και στη δεύτερη περίπτωση;

Β) Ποιο είναι – αναλυτικά – το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών, που περιέχεται στις συμφωνηθείσες αποζημιώσεις, τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη περίπτωση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σαρακιώτης Ιωάννης

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαρδάκης Σωκράτης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κάτσης Μάριος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Θάνος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Πέτη

Πούλου Παναγιού

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία