ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Άλλο ένα κυβερνητικό χτύπημα στη Δράμα. Ελάχιστοι οι εισακτέοι στα Πανεπιστημιακά Τμήματα”

Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια πιστοποίησε τον εμπαιγμό χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους από την Κυβέρνηση της ΝΔ. 40.000 υποψήφιοι έμειναν εκτός ΑΕΙ. Οι μισοί κόπηκαν εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), του επονομαζόμενου «κόφτη», που θέσπισε φέτος ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως. Το πλήγμα είναι τεράστιο και για δεκάδες Τμήματα, κυρίως Περιφερειακών ΑΕΙ, στα οποία εισάγεται μονοψήφιος αριθμός φοιτητών.

Ισχυρότατο χτύπημα δέχτηκαν και τα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Δράμα. Στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος δεν εισάγεται ΚΑΝΕΝΑΣ(!!!) υποψήφιος από τα Γενικά Λύκεια (θέσεις 159) και στο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας 24 (θέσεις 196). Εισάγονται σε κάθε Τμήμα από 19 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ κι επίσης ελάχιστοι από άλλες κατηγορίες υποψηφίων. Συνολικά εισήχθησαν 93 και στα δύο Τμήματα έναντι 427 πέρυσι. Η ΕΒΕ, η οποία ήταν 9,58 για τους υποψηφίους από τα ΓΕΛ, ήταν η κύρια αιτία αποψίλωσης των δύο Τμημάτων από εισακτέους.

Πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα των «Αρίστων» του Επιτελικού Κράτους της ΝΔ με στόχο των κλείσιμο Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε όλη την Ελλάδα κι ενίσχυσης της πελατείας των ιδιωτικών Κολεγίων. Θεσμοθετείται ένας μηχανισμός που θέτει στα παιδιά των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων εμπόδια στην πρόσβασή τους στα ΑΕΙ και με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η κοινωνική κινητικότητα, ενώ δημιουργείται κι ένα πλήθος ελάχιστα μορφωμένων ή καταρτισμένων νέων, οι οποίοι θα παίξουν τον ρόλο της φθηνής και υπάκουης εργατικής δύναμης. Για τα Τμήματα της Δράμας η καμπάνα ήχησε με τον πιο ηχηρό τρόπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και κεντρικά και τοπικά είχε προειδοποιήσει έγκαιρα. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Καλούμε όλους τους τοπικούς θεσμικούς φορείς και όλη τη δραμινή κοινωνία σε αγώνα υπεράσπισης της ύπαρξης και βιωσιμότητας και των δύο Τμημάτων μας.

Τέλος, οφείλουμε να συγχαρούμε τους υποψήφιους που δίνοντας σκληρή μάχη, υπό αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν να πετύχουν. Συγχαρητήρια και στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς τους.