ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                12-10-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Αδιανόητο να μην εφαρμόζεται εδώ και 3,5 χρόνια ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας στις φυλακές-Θέλουμε ένα σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό σωφρονιστικό σύστημα

   «Εδώ δεν παίζουμε τους κλέφτες και τους αστυνομικούς μεταξύ έννομης τάξης και καταδικασμένων. Εδώ ως Κοινωνία ως Κράτος Δικαίου έχουμε ορισμένες υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πολίτες της χώρας και αυτές τις υποχρεώσεις οφείλουμε να τις αναλάβουμε και να τις διευθετήσουμε. Θέλουμε ένα ανθρωποκεντρικό σωφρονιστικό σύστημα που να ενισχύει την επανένταξη, που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των κρατουμένων, αλλά και των εργαζομένων στα καταστήματα κράτησης, αλλά αυτό υλοποιείται με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες πολιτικές». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας για τον σχέδιο νέου σωφρονιστικού κώδικα που παρουσίασε η κυβέρνηση στην αρμόδια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.

      Και πρόσθεσε: Τι βλέπουμε όμως εδώ; Υπάρχει μια αυστηροποίηση και στις τακτικές και στις εκπαιδευτικές άδειες. Ξέρετε, ότι η άδεια λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης και έχει κάτι να περιμένει ο κρατούμενος, και είναι και ένα μέτρο τιθάσευσης, πειθαρχικής, ένταξης στη συλλογική λειτουργία της φυλακής. Άρα περιορίζοντας, αυστηροποιώντας τις άδειες δίνουμε ένα σήμα στην κοινωνία, ότι τον τιμωρούμε περαιτέρω και ουσιαστικά συμπιέζουμε τις συνθήκες διαβίωσης της φυλακής. Εμείς, εδώ ψύχραιμα ως νομοθέτες πρέπει να δούμε το συνολικό πρόβλημα και όχι να ανταποκριθούμε στις συνθήκες του «ποινικού λαϊκισμού», ο οποίος ειδικά τις τελευταίες μέρες είναι στο «φόρτε» του και ακούμε πράγματα που μας γυρίζουν στον 19ο αιώνα».

    Ο κ. Ξανθόπουλος, αναρωτήθηκε επίσης γιατί έρχεται κουτσουρεμένο το «ένδικο βοήθημα»  των κρατουμένων εφόσον αποτελεί μια διακομματική πρωτοβουλία, ενώ στηλίτευσε για μια ακόμη φορά την αυθαιρεσία της κυβέρνησης στο θέμα της τοποθέτησης Διευθυντών των Καταστημάτων Κράτησης, όπου με νομοθετική πρωτοβουλία παρακάμφθηκαν ξανά όσοι δικαιώθηκαν από το ΣτΕ.

      Τέλος, καταλόγισε σοβαρές ευθύνες στη κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το γεγονός ότι επί 3,5 σχεδόν χρόνια είχε τεθεί σε αναστολή ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας. «Ειλικρινά, εκτός από μία προφανή εκδικητικότητα δεν μπορώ να δεχτώ κανενός άλλου είδους επιχείρημα είτε διοικητικής ανεπάρκειας, είτε διαχειριστικής δυσκολίας, είτε οποιοδήποτε άλλο. Τρεισήμισι χρόνια, είναι πάρα πολύς καιρός», τόνισε. Και κατέληξε: «Μη βιαστείτε να φέρετε «εική και ως έτυχε» διατάξεις. Έχουμε κάνει τις παρατηρήσεις μας, διαβουλευτείτε, σκεφτείτε, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε έναν ακόμη πιο σύγχρονο ανθρωποκεντρικό νόμο, τέτοιον που ουσιαστικά και θα ρυθμίζει τα ζητήματα διαβίωσης στις φυλακές και θα προετοιμάζει τον μέγιστο δυνατό αριθμό κρατουμένων για την επανένταξη.