ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                             10-11-2023

Θ. Ξανθόπουλος: Αδικο και υποκριτικό το οριζόντιο μέτρο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών-Οι πολίτες υποφέρουν αλλά η κυβέρνηση αφήνει στό απυρόβλητο τα υπερκέρδη των καρτέλ ενέργειας και των εταιρειών διύλισης

“Κεραυνό εν αιθρία” χαρακτήρισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με πλαφόν εισοδήματος τα 10.900 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δεν αποτελεί εργαλείο καταπολέμησης της μεγάλης φοροδιαφυγής αλλά επιφέρει βαρύ πλήγμα στους μικρομεσαίους κατ΄επιταγή της έκθεσης Πισσαρίδη. Κατήγγειλε ότι την ίδια στιγμή που τα νοικοκυριά υποφέρουν και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, οι εταιρείες διύλισης και τα καρτέλ ενέργειας, παραμένουν στο απυρόβλητο από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, η οποία μεταφέρει στον πολίτη το βάρος και την ατομική ευθύνη να βρει την φθηνότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος.

   Μιλώντας στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του ν/σ ενσωμάτωσης ευρωπαικής Οδηγίας για την φορολογία, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά:

–   Το μέτρο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών δεν έχει σχέση με κράτος δικαίου και τη φορολογική δικαιοσύνη. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής είναι υποκριτικό. Προφανώς η χώρα έχει πρόβλημα φοροδιαφυγής αλλά ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του επινοεί και εφαρμόζει πρακτικές που οδηγούν στη σύλληψη της φοροδιαφυγής, χωρίς οριζόντιες διατάξεις..  

–  Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ξεκινάς από εκεί που υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, στα ανώτερα οικονομικά στρώματα που βγάζουν πολλά χρήματα και με διάφορους νομιμοφανείς ή αδιαφανείς ή μη νόμιμους τρόπους αποφεύγουν να φορολογηθούν. Η κοινωνία περιμένει ένα σήμα.

–  Διαβάζω σήμερα ότι έχουν υποβληθεί υποτυπώδεις εισφορές προκειμένου τα καρτελ ρεύματος και τα διυλιστήρια να πέσουν στα χαμηλά. Εν τω μεταξύ τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν γονατίσει. Από τα υπεκρέρδη στην χοντεπμποτική αγορά ρεύματος που τεκμηριωμένα ανέρχονται σε 2,2 δις την περίοδο Ιούνιος‘21-Ιούνιος ΄22, σύμφωνα με στοιχεία ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ η κυβέρνηση φορολογεί 415 εκ. και εισέπραξε μόλις 340 εκ. ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν στα καρτέλ των ηλεκτροπαραγωγών 1.6 δις ευρώ που πληρώθηκαν από τους καταναλωτές. Από τα υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος από τον Αύγουστο το 2022, δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ παρά το γεγονός οτι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα αποδώσει το ποσό τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Η μετάθεση απόδοσης στο τέλος Μαρτίου ‘24, μάλλος κυοφορεί ένα νέο μαγείρεμα.

–   Σύμφωνα με έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τη περίοδο-21-22, έγιναν απευθείας αναθέσεις 4,5 δις ευρώ, σε συνθηκες οικονομικης κρίσης.

–   Το άρθρο 17 του ν/σ που δεν τέθηκε σε διαβούλευση, ενσωματώνει τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας περί ατομικής ευθύνης. Ατομική ευθύνη στην πανδημία, ατομική ευθύνη και στον υπολογισμό της τιμής. Ανάμεσα στην πανσπερμία των προσφερόμενων προιόντων καλείτε τον πολίτη να κάνει καθημερινούς ελέγχους για να κρίνει ποιά εταιρεία τον συμφέρει. Δεν γίνεται το κράτος να επιρρίπτει την ευθύνη στον πολιτη για να επιλέξει την φθηνότερη τμή ενώ το ίδιο παραμένει αμέτοχο στο ράλι της αύξησης  των τιμών. Μειώστε τον ΕΦΚ, ενεργοποιήστε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σπάστε τα καρτέλ ενέργειας, κατέληξε.