ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                     25-11-2020

Θ. Ξανθόπουλος: Αμεση αναστολή των διατάξεων για τις ασφυκτικές προθεσμίες επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, εν μέσω πανδημίας

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης τον οποίο καλεί να αναστείλει άμεσα τις διατάξεις του Ν. 4745/20 με τις ασφυκτικές προθεσμίες επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, εν μέσω πανδημίας, κατέθεσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Είναι αδιανόητο οφειλέτες που δεν έχουν καμία ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων, να καλούνται να προσκομίσουν σωρεία αποδεικτικών εγγράφων, των οποίων η απόκτηση είναι εξαιρετικά δυσχερής λόγω της έξαρσης της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού που έχουν ληφθεί τόσο στη λειτουργία των δικαστηρίων όσο και των κρατικών υπηρεσιών και των πιστωτικών ιδρυμάτων», επισημαίνει ο κ. Ξανθόπουλος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ψηφίζοντας τον συγκεκριμένο νόμο, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών εταίρων, παραβιάζει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη χιλιάδων οφειλετών και σε συνδυασμό με τον νέο πτωχευτικό νόμο, καταργεί κάθε προστασία της α΄κατοικίας στην Ελλάδα, με αποκλειστικά επωφελούμενους τις τράπεζες και τα αρπακτικά funds, προσθέτει.

H προθεσμία επαναπροσδιορισμού των αιτήσεων υπαγωγής  στο Ν. Κατσέλη και μάλιστα επί ποινή απαραδέκτου  ξεκινά στην 1η Δεκεμβρίου 2020 και ο βουλευτής καλεί την κυβέρνηση να αναστείλει, τουλάχιστον όσο διαρκεί η πανδημία και τα έκτακτα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού τις επίμαχες διατάξεις.

Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

                                                                                    25-11-2020

Θέμα: Αμεση αναστολή των διατάξεων του Ν. 4745/20 με τις ασφυκτικές προθεσμίες επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, εν μέσω πανδημίας

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρά την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και των κοινωνικών εταίρων ψήφισε τον Ν. 4745/2020 για την επιτάχυνση εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 6-11-2020.

Ειχαμε επισημάνει ότι οι ασφυκτικές προθεσμίες που θέτει ο νόμος αυτός στους οφειλέτες για τον επαναπροσδιορισμό περισσότερων από 45.000 εκκρεμών υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, παραβιάζει το δικαίωμά τους σε δίκαιη δίκη κα σε συνδυασμό με τον νέο πτωχευτικό νόμο, καταργεί οριστικά κάθε προστασία της α΄κατοικίας στην Ελλάδα.

Με βάση τον παραπάνω νόμο, η προθεσμία επαναπροσδιορισμού των αιτήσεων υπαγωγής στο Ν. Κατσέλη, και μάλιστα επί ποινή απαραδέκτου, ξεκινά σε μόλις μία εβδομάδα (1-12-2020) και μάλιστα  εν μέσω πανδημίας.

Είναι αδιανόητο να καλούνται οι οφειλέτες που δεν έχουν άλλωστε καμία ευθύνη για την καθυστέρηση στην εκδίκαση των αιτήσεων τους, να προσκομίσουν σωρεία αποδεικτικών και διαδικαστικών εγγράφων (άρθρο 4Η ν. 4745/2020), των οποίων η απόκτηση καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής λόγω της έξαρσης της πανδημίας αλλά και των μέτρων περιορισμού που έχουν ληφθεί τόσο στη λειτουργία των δικαστηρίων όσο και των κρατικών υπηρεσιών και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Επειδή, η επιμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή των ασφυκτικών προθεσμιών του Ν. 4745/20, θα προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες δανειολήπτες και θα οδηγήσει σε απώλεια προθεσμιών και κατ επέκταση δικονομικών τους δικαιωμάτων, με αποκλειστικά επωφελούμενους τις τράπεζες και τα αρπακτικά funds.

Επειδή, χιλιάδες οφειλέτες κινδυνεύουν, εάν εφαρμοστεί εν μέσω πανδημίας ο νόμος της κυβέρνησης να χάσουν την α΄ κατοικία τους και να βρεθούν στο δρόμο

Επειδή, ήδη η κυβέρνηση έκανε δεκτά ανάλογα αιτήματα όπως η τρίμηνη παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε αναστολή των διατάξεων του Ν. 4745/2020, για τις ασφυκτικές προθεσμίες επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη, έως ότου διαρκεί η πανδημία και τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό;

Ο ερωτών βουλευτής

Θεόφιλος Ξανθόπουλος