ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                      25-4-2021

«Αναγκαία η πολύπλευρη ενίσχυση των Δήμων για την όσο το δυνατό ασφαλέστερη λειτουργία των παιδικών χαρών σε όλη την χώρα»

Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνου Σκουρλέτη, σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των δήμων ώστε να ληφθούν έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλέστερη επαναλειτουργία των παιδικών χαρών.

«Κρίνεται αναγκαίο», αναφέρεται στην ερώτηση, «να ενισχυθούν στελεχικά και σε επίπεδο πόρων και εξοπλισμού όλοι οι Δήμοι στη χώρα μας με έμφαση στα μεγάλα αστικά κέντρα ώστε μια καθημερινή δραστηριότητα που αφορά εκατομμύρια οικογένειες και αφορά την επίσκεψη στις παιδικές χαρές να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια σε αντίθεση με ότι συμβαίνει από τις 22.03.2021 μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για την εκ νέου λειτουργία αυτών».

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η καλύτερη γνώση και εφαρμογή των μέτρων για τη μη διασπορά από τους πολίτες επιτυγχάνεται με το να αξιοποιηθούν κοινωνικοί λειτουργοί για την ενημέρωση όλων μας και όχι μόνο να ανακοινώνονται ή να επιβάλλονται πρόστιμα, προσθέτουν.

Ετσι, θεωρείται σημαντικό να βρίσκονται κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι κοινωνικοί επιστήμονες σε ώρες αιχμής στους εν λόγω δημόσιους χώρους ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες ότι πρέπει όλοι πρέπει να φορούν μάσκα, να τηρούνται οι αποστάσεις (αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ.) κ.α. Επίσης, συμπληρώνουν, είναι σημαντικό να παρέχονται σε ειδικά σταθερά σημεία, εντός των παιδικών χαρών, δωρεάν από τους Δήμους κατάλληλες μάσκες (για ανήλικους και ενήλικες) καθώς και να υπάρχουν σταθερά σημεία για χρήση αντισηπτικών.

Ενδεικτικό της προχειρότητας για το πως άνοιξαν εκ νέου τη λειτουργία τους οι παιδικές χαρές συνιστά το ότι σχετική επιστολή προς τους Δήμους έστειλε ο αρμόδιος Υπουργός 09.04.2021 βλ. https://www.airetos.gr/epistoli-petsa-stoys-dimarxoys-gia-ti-leitoyrgia-twn-paidikon-xaron.aspx και όχι την ίδια μέρα με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ ώστε να υπάρξει στοιχειωδώς μια οργανωμένη διαδικασία, σημειώνουν οι βουλευτές.

Κατόπιν τούτων, ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς εάν δοθεί στους Δήμους άμεσα οικονομική ενίσχυση προκειμένου  να παρέχουν στις παιδικές χαρές τις κατάλληλες μάσκες και αντισηπτικά αλλά και να προσληφθούν για όσο διάστημα απαιτείται, οι κατάλληλοι ειδικοί, επιστήμονες οι οποίοι θα βρίσκονται στις παιδικές χαρές που θα κρίνουν οι Δήμοι ότι χρειάζονται παρεμβάσεις και να ενημερώνουν με λεπτομέρεια όλους τους πολίτες.

Επισυνάπτεται η ερώτηση