ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                  7-6-2022

Ανάγκη λήψης μέτρων για την ασφάλεια όλων των παραγόντων της δίκης, διαδίκων και πολιτών από περιστατικά βίαιων αντιδράσεων μέσα στα δικαστήρια- Κατάθεση Ερώτησης με συνυπογραφή 34 βουλευτών

   Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, κατέθεσε Ερώτηση επισημαίνοντας την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια όλων των παραγόντων της δίκης, διαδίκων και πολιτών από περιστατικά βίαιων αντιδράσεων μέσα στα δικαστήρια.

    Αφορμή για την κατάθεση της Ερώτησης που συνυπογράφουν 34 συνολικά βουλευτές, ήταν το πρόσφατο περιστατικό στο Πρωτοδικείο της Κω, όπου ένας εκ των διαδίκων, αντέδρασε με πρωτοφανή βίαιο τρόπο στην απορριπτική για εκείνον δικαστική απόφαση και πέταξε προς την έδρα του δικαστηρίου, μια μεγάλη πέτρα που είχε κρύψει στην τσέπη του. Η ενέργεια του αυτή είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει το προστατευτικό πλαστικό και να τραυματιστεί στο μάτι ο γραμματέας του Δικαστηρίου.

    Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων, παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά στις δικαστικές αίθουσες όλης της χώρας. Μάλιστα στα περισσότερα μεγάλα δικαστήρια της χώρας παρατηρείται έλλειψη μέριμνας για τη στοιχειώδη ασφάλεια και προστασία των παραγόντων της δίκης από έκνομες ενέργειες, καθώς οι τεχνικές υποδομές ελέγχων εισόδου είναι υποτυπώδεις ή ανύπαρκτες και επιπροσθέτως δεν επαρκεί το προσωπικό.

    Τα περιστατικά βίας μέσα στα δικαστήρια, δημιουργούν ανασφάλεια και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, την σωματική ακεραιότητα και ενδεχομένως και τη ζωή, όλων  των παραγόντων της δίκης(δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων) αλλά και των διαδίκων και των πολιτών που εισέρχονται σε αυτά, τονίζουν οι βουλευτές και ρωτούν τον Υπουργό Δικαιοσύνης ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά που εμποδίζουν την ομαλή απονομή της δικαιοσύνης.

    Επισυνάπτεται η Ερώτηση