ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                   20-7-2022

Aπλήρωτοι εδώ και 10 μήνες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης οι μεταφραστές -Ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος-Ερώτηση 39 βουλευτών

    Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, κατέθεσε ερώτηση για την αδικαιολόγητη 10μηνη καθυστέρηση στην πληρωμή των μεταφραστών από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που συνπογράφουν συνολικά 39 βουλευτές, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι μεταφραστές του υπουργείου Εξωτερικών, που μετά τον ν.  4781/2021 και την κατάργηση της Μεταφραστικής Υπηρεσίας είναι πλέον ενταγμένοι στο Μητρώο Πιστοποιημένων Μεταφραστώ του Υπ. Εξωτερικών και εργάζονται ως συνεργαζόμενοι ιδιώτες-ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν έχουν πληρωθεί για μεταφράσεις δικαστικών εγγράφων, από τον περασμένο Οκτώβριο, δηλ. ουσιαστικά από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου νόμου.

    Η μετάφραση εγγράφων δικαστικής συνδρομής αλλά και εγγράφων ξένων αρχών και υπηρεσιών που περιλαμβάνονται σε διάφορες δικογραφίες, είναι ένα πολύ επίπονο αλλά αναγκαίο έργο στην διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης.  Ιδίως όταν αυτό πρέπει να γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Όμως η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν δίνει και ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη αυτή, όπως αποδεικνύουν τόσο η πρόσφατη αποκάλυψη για την αλλοίωση του εγγράφου των αμερικανικών αρχών  στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis, όσο και η αδικαιολόγητη αδυναμία του υπουργείου Δικαιοσύνης να καταβάλει στους μεταφραστές των δικαστικών κειμένων, τις πληρωμές τους εδώ και 10 ολόκληρους μήνες.

      Το υπουργείο Δικαιοσύνης δικαιολογεί την απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση των πληρωμών, αποδίδοντας την στην έλλειψη του κατάλληλου εξειδικευμένου προσωπικού που θα εκδώσει τα σχετικά εντάλματα πληρωμής. Θυμίζομε εδώ ότι ανάλογο πρόβλημα, πολύ μεγαλύτερων καθυστερήσεων, που φτάνουν έως και τα τρία χρόνια, παρατηρείται και στη πληρωμή των Δικηγόρων της Νομικής Βοήθειας, λόγω έλλειψης προσωπικού στην αρμόδια υπηρεσία του ΤΑΧΔΙΚ!

     Κατόπιν τούτων ερωτάται ο υπουργός Δικαιοσύνης πόσοι είναι οι μεταφραστές στους οποίους οφείλει χρήματα το υπουργείο Δικαιοσύνης, από πότε και για ποια ποσά  καθώς και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποκατασταθεί άμεσα το πρόβλημα.

     Επισυνάπτεται η ερώτηση