ΠΟΣΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΣΤΑΘΜΑ

Το γεγονός που συντάραξε την Ελληνική Κοινωνία πριν από μερικούς μνήμες αναβίωσε αυτές τις μέρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το δυστύχημα των Τεμπών, στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο 57 συνάνθρωποί μας, νέοι οι περισσότεροι, επανήλθε στο προσκήνιο, μετά την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής. Η πρόταση έτυχε σημαντικής αποδοχής, υπερψηφίστηκε από 266 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και εμείς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πλέον δρομολογήθηκε η διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών.

Εκτός όμως από το δυστύχημα των Τεμπών στη Βουλή υπάρχει και μια επί πλέον εκκρεμότητα σχετική με τον Σιδηρόδρομο. Και αυτή είναι το πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, η οποία καταλογίζει ποινικές ευθύνες για διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων σε βαθμό κακ/τος σε βάρος του τ. υπουργού της ΝΔ Κ. Καραμανλή και για το πλημ/μα της παράβαση καθήκοντος σε βάρος του τ. υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζη.

Προσεγγίζοντας τα ζητήματα αυτά με υψηλό αίσθημα πολιτικής ευθύνης αλλά και κοινωνικής ενσυναίσθησης καταθέσαμε, ως ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αίτημα για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, αφ’ ενός μεν με στόχο τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών με βάση το πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως αφ’ ετέρου δε γι αυτό καθ’ εαυτό το δυστύχημα των Τεμπών, έτσι ώστε να μη μείνει καμμία πτυχή του ζητήματος των σιδηροδρόμων, το οποίο ουσιωδώς συνδέεται με το ζήτημα των Τεμπών χωρίς να διερευνηθεί.

Και αυτό το κάναμε έχοντας πλήρη συνείδηση ότι άφορά και τον Χρ. Σπίρτζη, υπουργό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Και αυτό είναι μια βασική, ειδοποιός αλλά και ταυτοτική διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβερνητική πλειοψηφία «έκρυβε» τον Στέλιο Πέτσα από την εξεταστική επιτροπή που διερευνούσε «τη λίστα Πέτσα», εμείς ζητάμε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και του Χρήστου Σπίρτζη.

Και χωρίς πνεύμα «αντιπαροχής» εμείς υπερψηφίσαμε την πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής και ζητήσαμε από τα άλλα κόμματα της Βουλής να κάνουν το ίδιο. Έτσι ώστε να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στη Βουλή.

Τόσο η εξεταστική όσο και η προκαταρκτική αποτελούν πολύ σημαντικές επιτροπές κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δυστυχώς το πολτιτικό σύστημα, για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, φρόντισε να τις «αποδυναμώσει» και να τις εντάξει στο στενό κομματικό συμφέρον, με αποτέλεσμα οι επιτροπές να χάσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία και να απαξιωθούν στη συνείδηση των Πολιτών. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, που ψήφισε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει και ευθύνες της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προτείνει σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει ποινικές ευθύνες δικού του στελέχους, είναι μια στάση απόλυτης θεσμικής ευθύνης και πολιτικής υπευθυνότητας. Αποδεικνύει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, όπως θέλει να μάς παρουσιάσει η κυβερνητική προπαγάνδα. Εμείς το αποδείξαμε κατά την ψηφοφορία. Θα ανταποκριθούν στην πρόκληση τα υπόλοιπα Κόμματα; Αυτό θα είναι το ερώτημα μέχρι την επόμενη Παρασκευή, που οι προτάσεις έρχονται στην Ολομέλεια του Σώματος. Και εκεί θα κριθούμε όλοι!

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

Κοιν/κός Εκπρόσωπος