ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                 29-12-2020

Αξιοποίηση των ανέργων πτυχιούχων στην εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ

Την αξιοποίηση των 600 ανέργων πτυχιούχων που έχουν εργασθεί παλαιότερα στον ΕΦΚΑ ζητούν με ερώτηση, την οποία συνυπέγραψε και ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης τη ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 48 συνολικά βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Θεσσαλονίκης και αναπληρωτή τομεάρχη Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ. Χρ. Γιαννούλη, επισημαίνεται ότι παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, καθώς ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων ανέρχεται στις 360.000 έναντι 185.000 που ήταν πριν περίπου ένα χρόνο. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προβλέφτηκε με πρόσφατο νόμο, η δυνατότητα απασχόλησης συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ, με συμβάσεις έργου διάρκειας 8 μηνών.

Ο Σύλλογος του Ειδικού Προγράμματος απασχόλησης Πτυχιούχων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, που αφορά 5.500 πτυχιούχους που έχουν ήδη εργαστεί σε υπηρεσίες του δημοσίου, εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά του για τη διάταξη αυτή. Υπενθύμισε ότι η  ανεργία στους νέους ηλικίας 18-35 ετών βρίσκεται στο 37,5% και επομένως, αντί να δοθεί η δυνατότητα σε άνεργους νέους πτυχιούχους με υψηλή επιστημονική κατάρτιση να εργαστούν έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση προχωρά στην νομοθέτηση της συγκεκριμένης διάταξης.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι υπάρχουν 600 περίπου άνεργοι πτυχιούχοι από το παραπάνω Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που έχουν εργαστεί ήδη  στον e- ΕΦΚΑ και έχουν τις εξειδικευμένες γνώσεις και τη διάθεση αλλά και την εμπειρία να συνδράμουν στον τομέα  των συντάξεων και ερωτούν την κυβέρνηση εάν προτίθεται να τους αξιοποιήσει έστω με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του e- ΕΦΚΑ.