Δήλωση Θεόφιλου Ξανθόπουλου, τομεαρχη Δικαιοσύνης Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

5-4-2021

Χωρίς σχέδιο και μέτρα προστασίας η επαναλειτουργία των δικαστηρίων-Η κυβέρνηση βιάζεται να απελευθερώσει τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, προετοιμάζει μπαράζ πλειστηριασμών α΄κατοικίας

Η επαναλειτουργία των δικαστηρίων από την Τρίτη 06/04/2021 γίνεται χωρίς κανένα σχέδιο εφαρμογής των αναγκαίων μέτρων προστασίας από την Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η πανδημία μαίνεται εδώ και περισσότερο από 1 χρόνο.

Οι σχετικές αποφάσεις στηρίχθηκαν σε αιφνιδιαστικές επιλογές της τελευταίας στιγμής, νομικά κακότεχνες και αντίθετες στην ασφάλεια δικαίου, και χωρίς σοβαρό διάλογο με τους δικηγόρους και τις ενώσεις δικαστών. Η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδειξη της πλήρους αδιαφορίας που έχει επιδείξει από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση σε σχέση με το ό,τι για λόγους δημοκρατίας θα έπρεπε έγκαιρα να έχει βρεθεί τρόπος ώστε η δικαιοσύνη να λειτουργεί, αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας για τους φορείς της δικαιοσύνης.

Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης εδώ και τόσο καιρό παρέλειπε να λάβει σοβαρά διοικητικά, οργανωτικά και υγειονομικά μέτρα για τα δικαστήρια, ευθυνόμενη για την υπολειτουργία ή και τη μη λειτουργία τους. Παράλληλα, επιδείκνυε πρωτοφανή αναλγησία απέναντι στην ανάγκη σοβαρής οικονομικής στήριξης της πλειοψηφίας των δικηγόρων.

Από την αταραξία της βγήκε μόλις για να απελευθερώσει βιαστικά τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, ώστε, μαζί με το νέο πτωχευτικό νόμο, να είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει το επερχόμενο μπαράζ κατασχέσεων, εξώσεων και μαζικών πλειστηριασμών, ακόμη και πρώτης κατοικίας. Αντί να εργάζεται για να ξεπεραστούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, λειτουργεί ως ο καλύτερος αντιπρόσωπος των τραπεζικών συμφερόντων και των funds.

Έστω και τώρα, οφείλει να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των χιλιάδων πολιτών, δικηγόρων, δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, που θα βρίσκονται από αύριο καθημερινά στις δικαστικές αίθουσες. Θα πρέπει, άλλωστε, να ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα του νομικού κόσμου για τη συνεχή διενέργεια διαγνωστικών τεστ και να φροντίσει για τον έγκαιρο εμβολιασμό των παραγόντων της Δικαιοσύνης.

Έστω και τώρα, οφείλει να καταλάβει ότι η πολιτική της που δίνει χώρο δράσης σε αρπακτικά συμφέροντα που ονειρεύονται να δράσουν πάνω στα κοινωνικά συντρίμμια θα βρει απέναντί της τη δυναμική αντίδραση της αντιπολίτευσης και των πολιτών.