ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                           3-12-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Χωρίς τη συμμετοχή των δικαστικών ενώσεων το νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών

«Eίναι εντυπωσιακό  ότι σε ένα ν/σ  όπως αυτό για την Εθνική σχολή Δικαστικών Λειτουργών  που επιδιώκουμε συγκλίσεις, η κυβέρνηση να μας εγκαλεί επειδή εκφράζουμε την διαφωνία μας σε συγκεκριμένες διατάξεις και λέμε τις θέσεις μας», τόνισε ξεκινώντας την παρέμβασή του, στην αρμόδιο Επιτροπή της Βουλής, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος.

    Και πρόσθεσε: Επαναλαμβάνετε όμως την προηγουμένη τακτική σας με τους ποινικού κώδικες, όπου δεν φέρατε το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Η νομοθετική πρωτοβουλία σας ανήκει, Μην κρύβεστε πίσω από άλλους. Κατά την σύνταξη του συγκεκριμένου ν/σ δεν μετείχε καμία δικαστική ένωση στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή».

     Ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε αυξημένη ευαισθησία για την Εθνική Σχολή Δικαστών καθώς, ξεκίνησε την κατεύθυνση Ειρηνοδικών, αύξησε τον αριθμό των εισαγομένων από 90 σε 120, μόλις τελειώσαμε από την κατάρα των μνημονίων και έδειξε γενικά μεγάλη αγωνία για την ποιοτική κατάρτιση των ελλήνων δικαστών.

      Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις διατάξεις που επιβάλουν:

–  «Κορσέ» αξιολόγησης με την επιβολή ποσόστωσης, κατ΄ εφαρμογή των ανελαστικών ορίων στις κρίσεις των δημοσίων υπαλλήλων που είχε επιχειρήσει να επιβάλει ως υπουργός, ο σημερινός πρωθυπουργός. «Δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν είναι συμβατό με τη φύση του δικαστικού λειτουργήματος», είπε.

–   Το πιστοποιητικό παρακολούθησης των υποχρεωτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων. «Αποσύρετε την ύπαρξη του και από τον υπηρεσιακό φάκελο, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε στιγμή και ελάτε να συζητήσουμε πολύ σοβαρά την ουσιαστική λειτουργία της επιθεώρησης των δικαστών», σημείωσε.

–    Την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των προφορικών εξετάσεων από το 15% στο 30% με το οποίο, θα παρεισφρήσει δυσπιστία και καχυποψία. Ζήτησε επίσης η άσκηση των δικαστών να μην γίνεται μόνο στην Αθήνα αλλά και στις έδρες των εφετείων.

     Σχολιάζοντας επίσης την χθεσινή πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού πινακίου στα δικαστήρια, είπε με νόημα: «Με εξεγείρει επίσης το γεγονός ότι συμπεριφέρεστε σαν η ιστορία του τόπου να ξεκίνησε την 9η Ιουλίου 2019. Το ηλεκτρονικό πινάκιο το ξεκίνησε το 2014, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το βελτίωσε το 2015 μαζί με τα  Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων  και εσείς ο υλοποιήσατε πιλοτικά αλλά χρεώνεστε και την επί δυόμιση χρόνια καθυστέρηση».

       Δείτε την ομιλία εδώ