ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                        13-3-2024

Θ. Ξανθόπουλος: Διακύβευμα των Ευρωεκλογών η προάσπιση της ανεκτικής, προοδευτικής δημοκρατίας-Η κυβέρνηση αρνείται να δεσμευτεί ότι αξιωματικοί μας δεν γίνουν μέρος στρατιωτικής σύρραξης

“Είναι προφανές κ. Βελόπουλε, ότι το καρναβάλι δεν είναι τέχνη, είναι λαϊκό δρώμενο και δεν πρέπει να συγχέεται με τις αμιγείς μορφές τέχνης”, σχολίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος, απαντώντας στα όσα είχε αναφέρει νωρίτερα στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης σχετικά με την κατάπτυστη παρουσία σατυρικού σχολίου σε βάρος του Στ. Κασσελάκη σε καρναβάλι της Κέρκυρας κάνοντας ατυχή παραλληλισμό με τις διαμαρτυρίες για ένα ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

“Η τέχνη οφείλει να είναι ασεβής, εικονοκλαστική, να διευρύνει τα όρια γιατί αλλιώς παύει το ζωογόνο πνεύμα της και γίνεται απλή καταγραφή και αναπαραγωγή της πραγματικότητας. Και επειδή όλοι εσείς στην Ελληνική Λύση κραδαίνετε την ελληνικότητα και τον ελληνισμό, σας θυμίζω την περίφημη ιστορία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που κλήθηκε να απολογηθεί στον Μέγα Ιεροεξεταστή για το περιεχόμενο ενός πίνακα του και κινδύνεψε να του αφαρέσουν το κεφάλι. Δεν δικαιούστε να παίζετε με τον Ιησού Χριστό ήταν η φράση του Ιεροεξεταστή στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. Ποιόν δικαίωσε η ιστορία είναι γνωστό σε όλους.Αυτή είναι η λειτουργία της τέχνης¨, συμπλήρωσε.

“Ηταν άστοχη η όλη η παρέμβαση σας. Είναι προφανές ότι στην Ευρώπη της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο μέλος, με τα προβλήματα και τις ταξικές αντιθέσεις που υπάρχουν, έχουμε μια δημοκρατία ανεκτική. Αυτή την κοινωνία θέλουμε να προασπίσουμε, αυτή η κοινωνία είναι το δίλημμα των επόμενων ευρωεκλογών. Αν  οι πολίτες ψηφίσουν προοδευτικές πολιτικές ή συντηρητικές και ακροδεξιές λογικές που κυοφορούν τέτοιου είδους αντιδράσεις¨, τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα υπό ψήφιση μνημόνια στρατιωτικής συνεργασίας, επεσήμανε ότι αν και θα μπορούσαν να κυρωθούν με την πάγια διαδικασία που προβλέπει το ΝΑΤΟ για τις διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής στρατιωτικών, η κυβέρνηση τις φέρνει στη Βουλή για να μπορέσει να ρυμουλκήσει την συναίνεση της αντιπολίτευσης. Και αυτό όπως είπε, χωρίς παρότι τέθηκε μετ΄επιτάσεως, να δεσμεύεται ο κ. υπουργός, για το τι θα γίνει με τους συγκεκριμένους αξιωματικούς. “Θα αποτελέσουν μέρος μιας σύρραξης; θα αποσπαστούν στο μέτωπο του πολέμου;. Γιατί δεν γίνεται ρητή δήλωση που να σας δεσμεύει σε πολιτικά;. Δεν το κάνετε, γιατί έχετε στο μυαλό σας, ενδεχομένως άλλους σχεδιασμούς”, υπογράμμισε.

“Οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι άθυρμα και παίγνιο όπου θα στοιχίσετε επιμέρους συσχετισμούς. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της υπόστασης μας και ο προϋπολογισμός τους απορροφά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού, πολύ πάνω από τον μ.ο της ΕΕ. Γι αυτό δεν επιτρέπεται να κάνετε το ζήτημα των Ενόπλων Δυνάμεων πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Καταψηφίζουμε αυτές τις συμφωνίες”, κατέληξε.