ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                12-11-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Δόθηκαν εκατ. ευρώ δημόσιο χρήμα σε ΜΜΕ, χωρίς κριτήρια-Τι απέγινε η μηνυτήρια αναφορά για τη λίστα Πέτσα που εκκρεμεί από τις 21 Μαΐου;

     «Το θέμα είναι πως διακινήθηκε το δημόσιο χρήμα. Δόθηκαν εκατομμύρια σε ΜΜΕ χωρίς κριτήρια. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως κριτήριο και για αυτό είναι αρμοδιότητα της εθνικής αντιπροσωπείας να το ελέγξει», τόνισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια, κατά την συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την χειραγώγηση των ΜΜΕ από την κυβέρνηση.

     «Από 21 Μαΐου εκκρεμεί στη Βουλή μια μηνυτήρια αναφορά πολιτών, για τις λίστες Πέτσα. Τι απέγινε; Δεν απασχολεί κανέναν η τύχη της;», συμπλήρωσε.

      «Υπάρχει επίσης μια δημοσκόπηση εταιρείας για την οποία υποστηρίζουμε ότι διεξήχθη χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Δεν βάλουμε γενικά κατά των δημοσκοπήσεων, αλλά κατά της συγκεκριμένης, γιατί υπάρχουν σκιές. Γι αυτό  θέσαμε το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών,  αλλά εσείς, με ευφυολογήματα και τεχνάσματα αρνηθήκατε να συζητήσατε. Τι άλλη λύση είχαμε από αυτή που μας δίνει το Σύνταγμα, να απευθυνθούμε δηλ. στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

       Κατά την ομιλία του, ο βουλευτής επεσήμανε επίσης τα εξής:

–      Ανέφερε ο προηγούμενος ομιλητής  ότι το Documento δεν συνιστά δημοσιογραφία και καλώς δεν συμπεριλαμβάνεται στις λίστες Πέτσα. Μου θύμισε την περίπτωση που όταν ένας φιλοβασιλικός είχε σκοτώσει βενιζελικό , ο Δικαστής που ήταν φιλοβασιλικος, αθώωσε τον φονιά, γιατί δεν αναγνώρισε σαν άνθρωπο το θύμα. Αντιλαμβάνεστε τι ολισθηρό δρόμο ανοίγετε με αυτές τις τοποθετήσεις;

–      Είναι σημαντική μέρα για την συνταγματική τάξη και την κοινοβουλευτική ιστορία. Για πρώτη φορά η αντιπολίτευση μπορεί να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή. Και ενώ είναι κατάκτηση και μέρα θεσμικής ικανοποίησης, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας φροντίσατε να τη μικρύνετε. Θέλω να σας πω, ότι η πρόταση για την αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης του Συντάγματος  έγινε από τη ΝΔ αλλά αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που την ψήφισε στη προτείνουσα Βουλή, δεν θα ερχόταν στην αναθεωρητική Βουλή για να γίνει συνταγματική διάταξη.

–      Η πρωτοβουλία μας είναι απολύτως θεσμική. Στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα και οφείλει η Βουλή να τα ερευνήσει.

–      Η πρόταση μας δημιουργεί και πολιτικά δεδομένα. Το γεγονός ότι κατόρθωσε να συσπειρώσει όλη την αντιπολίτευση δείχνει μια δυναμική. Η κυβέρνηση προσπαθεί απλά να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

–      Σας καλούμε να συστρατευθείτε. Από έναν εξωνημένο Τύπο, έναν Τύπο εκτός αποστολής, πληττόμαστε όλοι.

       Δείτε εδώ την ομιλία