ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

                                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                                7-4-2020

Ερώτηση 45 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα στήριξης των ελληνικών startup επιχειρήσεων

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ και 44 συνάδελφοί του βουλευτές κατέθεσαν  ερώτηση προς τον Υπουργό  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υποστήριξη των ελληνικών start-up επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως οι νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ή στάδιο ανάπτυξης) είναι οικονομικά ασταθείς διαθέτοντας περιορισμένους πόρους, συχνά μηδενικά έσοδα ή χρηματοδοτήσεις και λιγότερες επιλογές στην απόκτηση πιστώσεων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν. Ακόμα και εκείνες που καταφέρνουν να μείνουν ζωντανές οδηγούνται αναγκαστικά σε απολύσεις και αναστολή λειτουργίας.

Και ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται ήδη μέτρα για τη διάσωση των εγχώριων start-up επιχειρήσεων από την πανδημία, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια καταγραφής τους με αποτέλεσμα πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις να μην έχουν πρόσβαση στα μέτρα υποστήριξης λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές ζητούν την άμεση καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα και τη λήψη συντονισμένων μέτρων υποστήριξης τους.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υποστήριξη των ελληνικών start-up επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού

Η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται καθημερινά σε φάση προσαρμογής στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η νέα κρίση. Παρά την όποια προσαρμοστικότητα και τα αντανακλαστικά που αναπτύσσουν, καθώς και τα μέχρι στιγμής μέτρα ενίσχυσης που λαμβάνει η κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε καθεστώς οικονομικής «παράλυσης» με μηδενική στους περισσότερους κλάδους εμπορική δραστηριότητα και το ηλεκτρονικό εμπόριο σε κάμψη.

Στο πλαίσιο αυτό οι νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ή στάδιο ανάπτυξης είναι οικονομικά ασταθείς διαθέτοντας περιορισμένους πόρους, συχνά μηδενικά έσοδα ή χρηματοδοτήσεις και λιγότερες επιλογές στην απόκτηση πιστώσεων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν. Ακόμα και εκείνες που καταφέρνουν να μείνουν ζωντανές οδηγούνται αναγκαστικά σε απολύσεις και αναστολή λειτουργίας.

Οι τουριστικές startups καταγράφουν μηδενική δραστηριότητα και έχουν εκπέμψει ήδη σήμα κινδύνου προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα ενέργειες υποστήριξης, θα επέλθει ολική καταστροφή στο χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Οι μικρότερες τουριστικές start-ups έχουν ήδη  σταματήσει τη λειτουργία τους, ενώ οι μεγαλύτερες και εκείνες σε φάση ανάπτυξης ανακοίνωσαν απολύσεις και διαθεσιμότητα μεγάλου αριθμού στελεχών και προσωπικού. Τα νέα πρότζεκτ και οι συνεργασίες έχουν παγώσει, ενώ σε φάση αβεβαιότητας βρίσκονται και οι ανοιχτοί χώροι εργασίας, οι θερμοκοιτίδες και οι επιταχυντές που αποτελούν προθάλαμο για τους νέους επιχειρηματίες.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται ήδη μέτρα για τη διάσωση των εγχώριων start-up επιχειρήσεων από την πανδημία. Χαρακτηριστικά, στη Γαλλία ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν 4 δις ευρώ για την υποστήριξη του εγχώριου start-up οικοσυστήματος, ενώ αντίστοιχα στη Γερμανία σχεδιάζεται να διατεθούν 2 δις ευρώ. Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι το αντίστοιχο εγχώριο οικοσύστημα δεν έχει χαρτογραφηθεί και βρίσκεται ακόμα σε φάση οργάνωσης, ενώ δεν υπάρχει καταγραφή του αριθμού και της ταυτότητας των start-ups. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην έχουν πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις πρόσβαση στα μέτρα υποστήριξης λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Την περίοδο που στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, οι νεοφυείς επιχειρήσεις κατέγραφαν ραγδαία ανάπτυξη με καινοτόμα επιτεύγματα στην επιστήμη, την τεχνολογία και άλλους τομείς και προσέλκυαν ταλέντο από όλο τον κόσμο, η Ελλάδα βίωνε βαθιά οικονομική ύφεση με μέτρα λιτότητας και περιορισμούς που δυσχέραιναν το επιχειρείν και οδήγησαν σε μεγάλη διαρροή δυναμικού. Η επιβράδυνση,  ωστόσο, αυτή δε στάθηκε εμπόδιο για αρκετές start-up επιχειρήσεις που παρέμειναν στην Ελλάδα δημιουργώντας θέσεις εργασίας, συγκρατώντας τα νέα ταλέντα και καινοτομώντας σε παραδοσιακούς και νέους τομείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του τουρισμού, των μεταφορών και της υγείας που είναι κρίσιμοι για τη χώρα.

Αυτή τη φορά το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πρόκληση την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς κρατική ενίσχυση και υποστήριξη, καθώς θέσεις εργασίας και συνολικά η προοπτική τους για το μέλλον βρίσκονται στον αέρα με κίνδυνο να εξαφανιστεί.

Επειδή,οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις πλήττονται από τον κορωνοϊό και οδηγούνται αναγκαστικά σε παύση λειτουργίας, απολύσεις και διαθεσιμότητα στελεχών και προσωπικού

Επειδή, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται ήδη μέτρα ενίσχυσης των start-up οικοσυστημάτων.

Επειδή, το εγχώριο οικοσύστημα δεν έχει ακόμα χαρτογραφηθεί με αποτέλεσμα να πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις να μην έχουν πρόσβαση στα μέτρα υποστήριξης λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Επειδή, μετά την επιβράδυνση λόγω της οικονομικής ύφεσης των περασμένων ετών, οι ελληνικές start-ups βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση της πανδημίας που δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς συντονισμένη κρατική ενίσχυση και υποστήριξη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς προτίθεται να παρέμβει ώστε να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί συντονισμένα το ελληνικό start-up οικοσύστημα που κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού;
  2. Θα ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων, ώστε να έχουν πρόσβαση στα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Παππάς Νικόλαος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αθανασίου Νάσος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φίλης Νικόλαος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος