ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                          1-6-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Επίκαιρη ερώτηση για την «εξαφάνιση» 1.000 και πλέον δικογραφιών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας, τις διαστάσεις της υπόθεσης και τον πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομένων

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για την «εξαφάνιση» 1.000 και πλέον δικογραφιών από την εισαγγελία πρωτοδικών της Κέρκυρας. Ο κ. Ξανθόπουλος μιλά για ένα πρωτοφανές γεγονός  που συγκλόνισε όχι μόνο την τοπική κοινωνία του νησιού αλλά και όλο τον δικαστικό και νομικό κόσμο, καθώς μεταξύ των υποθέσεων υπήρχαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα,  και δικογραφίες για σοβαρά οικονομικά αδικήματα σε βάρος του δημοσίου, η δικαστική πορεία των οποίων αγνοείται.

Η υπόθεση, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αποκαλύφθηκε σε δύο δόσεις. Αρχικά τον περασμένο καλοκαίρι-φθινόπωρο, εντοπίσθηκαν περίπου 500 δικογραφίες που είχαν χαθεί μυστηριωδώς από την εισαγγελία, ενώ τον Νοέμβριο του 2020, μετά από ανώνυμη καταγγελία, βρέθηκαν και οι υπόλοιπές «εξαφανισμένες» δικογραφίες. Η τελευταία αποκάλυψη, οδήγησε μάλιστα σε αναβάθμιση της διεξαγόμενης έρευνας, με τον ορισμό εφέτη ανακριτή.

Με δεδομένο ότι η σταδιακή αφαίρεση-εξαφάνιση 1.000 και πλέον δικογραφιών, επί 11 συνεχή έτη, από ένα μόνο τοπικό δικαστήριο, είναι αδιανόητη σε ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου, ο κ. Ξανθόπουλος ερωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης  εάν έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και το νόμο, πειθαρχικές διαδικασίες κι αν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα τα πρόσωπα που έχουν, καθοιονδήποτε τρόπο, σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση. Ερωτά επίσης εάν θα ενισχυθεί με απόσπαση υπαλλήλων, ο εφέτης-ανακριτής για να μπορέσει να ασκήσει τα καθήκοντά του, με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού τόσο στην Εισαγγελία Εφετών όσο και στο Εφετείο Κέρκυρας.

Επισυνάπτεται η επίκαιρη ερώτηση