ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                     7-7-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Ερώτηση 29 βουλευτών για το μέτρο της διοικητικής κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο, που γενικεύεται από την κυβέρνηση με τραγικά αποτελέσματα

Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση του τομεάρχη μεταναστευτικής πολιτικής, βουλευτή Κορίνθου, Γ. Ψυχογιού, σχετικά με την επιλογή της κυβέρνησης να γενικεύσει την εφαρμογή της διοικητικής κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Παρά τα θλιβερά περιστατικά που έλαβαν χώρα στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου και Κω και τον τραγικό θάνατο δύο συνανθρώπων μας, η Κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει κατάχρηση του απάνθρωπου και αναποτελεσματικού μέτρου της διοικητικής κράτησης, τονίζεται στην ερώτηση.

Οι βουλευτές κάνουν επίσης αναφορά και στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις», από το οποίο προκύπτει ότι το μέτρο της διοικητικής κράτησης μετατρέπεται από έσχατη λύση σε κανονικότητα, κατά παράβαση των διατάξεων της οικείας οδηγίας.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κράτηση όχι μόνο δεν θα περιοριστεί, αλλά θα είναι ο κανόνας για όσους φτάνουν στη χώρα μας ζητώντας άσυλο», προσθέτουν οι βουλευτές, οι οποίοι ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, ποια είναι η πορεία διερεύνησης των τραγικών περιστατικών σε Κόρινθο και Κω, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ώστε η διοικητική κράτηση να μην υπερβαίνει το απολύτως απαραίτητο χρόνο και να εφαρμόζεται ως έσχατο μέσο και αν θα λάβουν μέτρα αποσυμφόρησης, προσλήψεων του αναγκαίου προσωπικού, τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και εν τέλει βελτίωσης των συνθηκών κράτησης των αλλοδαπών. Ζητούν επίσης να κατατεθούν όλες οι σχετικές αποφάσεις των αρχών για αιτήματα ασύλου, απελάσεων και διοικητικής κράτησης.

Επισυνάπτεται η ερώτηση