ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΡΑΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                       30-9-2020

Ερώτηση 29 βουλευτών για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και την ενίσχυση των υπηρεσιών επιθεώρησης στις μεταλλευτικές-εξορυκτικές επιχειρήσεις

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εργασίας κατέθεσαν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Δράμας Θεόφιλου Ξανθόπουλου και θέμα την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας των εργαζομένων και ενίσχυσης των υπηρεσιών ελέγχου για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας στις εξορυκτικές-μεταλλευτικές επιχειρήσεις.

Η ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με τον θάνατο ενός ακόμη εργαζόμενου, ενός 45χρονου οικογενειάρχη σε λατομείο του Βώλακα.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, έχει περάσει ένας χρόνος από το προηγούμενο περιστατικό θανατηφόρου δυστυχήματος σε λατομείο της περιοχής και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία, τόσο για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων όσο και για την ενίσχυση των δομών επιθεώρησης και ελέγχου στις μεταλλευτικές-εξορυκτικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτώνται, μεταξύ άλλων, οι δύο υπουργοί, εάν έχουν μεριμνήσει και με ποιους τρόπους, τον τελευταίο ένα χρόνο, για την στελεχιακή και υλικοτεχνική ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας στην Δράμα, ώστε να διενεργούνται ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι καθώς και με ποιο τρόπο θα επιτηρήσουν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις εξορυκτικές επιχειρήσεις.

Ερωτούν ακόμη εάν εμμένουν στην άρνηση τους να ιδρυθεί παράρτημα επιθεώρησης μεταλλείων στη Δράμα, εάν έχει ενισχυθεί τον τελευταίο χρόνο σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή η Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη και ποιες επιθεωρήσεις έχει διενεργήσει αυτό το χρονικό διάστημα.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τους υπουργούς : Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

                                           Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

                                                                                30-9-2020

Θέμα: Νέο εργατικό δυστύχημα στη Δράμα: Ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας των εργαζομένων και ενίσχυσης των υπηρεσιών ελέγχου για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας στις εξορυκτικές-μεταλλευτικές επιχειρήσεις 

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, ένας οικογενειάρχης εργαζόμενος 45 ετών, πατέρας δύο παιδιών βρήκε τραγικό θάνατο σε λατομείο του Βώλακα κατά την διάρκειας της εργασίας του. Ένα χρόνο πριν, στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, ένας άλλος νέος άνθρωπος, 25 ετών, είχε χάσει τη ζωή του  όταν καταπλακώθηκε από μεγάλο όγκο μαρμάρου, στο Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης, στη Δράμα.   

Σε σύσκεψή που είχε πραγματοποιηθεί τον περσινό Σεπτέμβριο στο Εργατικό Κέντρο Δράμας με αφορμή τον θάνατο του 25χρονου συμπολίτη μας, στην οποία συμμετείχαν επιθεωρητές εργασίας, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης και οι τρείς βουλευτές της Δράμας, εκφράσθηκε η αγωνία όλων για τα συνεχιζόμενα εργατικά δυστυχήματα και συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων, να ζητηθεί η λήψη μέτρων όπως η άμεση πρόσληψη δύο επιθεωρητών στο τμήμα επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων Δράμας και η δημιουργία Παραρτήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα(από την Θεσσαλονίκη), προκειμένου να ελέγχονται πληρέστερα και αποτελεσματικότερα οι λατομικοί χώροι τους οποίους αδυνατεί να ελέγξει σήμερα η Επιθεώρηση ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Ζητήθκε επίσης η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των υπηρεσιών ελέγχου και η αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. 

Η κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δ. Οικονόμου, κατά την συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή, πριν ένα χρόνο, στις 29 Σεπτεμβρίου 2019, αναφέρθηκε σε υποστελέχωση των υπηρεσιών Επιθεώρησης προσθέτοντας ότι “υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και από την πλευρά του κράτους και από την πλευρά των επιχειρήσεων”. Δήλωσε όμως αντίθετος στη δημιουργία Παραρτήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα. 

Μετά τον νέο τραγικό περισταικό με τον θάνατο εργαζομένου στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020, ένα ακριβώς χρόνο από την προηγούμενη σύσκεψη,  νέα συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, με τη συμμετοχή και πάλι εκπροσώπου του συνδέσμου μεταλλευτικών επιχειρήσεων της περιοχής, του επιθεωρητή του τεχνικού τμήματος ΣΕΠΕ Δράμας και των τριών βουλευτών της Δράμας.

Οι κεντρικοί άξονες των μέτρων προστασίας των εργαζομένων που κρίθηκαν αναγκαία, όπως συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη ήταν οι ακόλουθοι:1) Αύξηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας 2) Διαρκής επιμόρφωση των εργαζομένων 3) Αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ως προς τα ωράρια εργασίας (πενθήμερο, οκτάωρο κλπ) ώστε οι εργαζόμενοι να μην πιέζονται στην εργασία τους 4) Δημιουργία σχολών σχετικές με την εξόρυξη του μαρμάρου 5) Στελέχωση των εποπτικών αρχών ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους

Είναι προφανές ότι ένα ολόκληρο χρόνο μετά τις γενικές και αόριστες αναφορές του κ. Οικονόμου, ούτε οι εποπτικές υπηρεσίες επιθεώρησης και ελέγχων έχουν ενισχυθεί ούτε κάποιο άλλο από τα μέτρα που ζητήθηκαν από το Εργατικό Κέντρο της Δράμας και τους τοπικούς φορείς, έχουν υλοποιηθεί.

Κατόπιν τούτων:

Επειδή, η προστασία της εργασίας και  των εργαζομένων, αποτελεί θεμελιώδη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας 

Επειδή, η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα, δεν έχει υλοποιήσει  κάποια παρέμβαση για την περαιτέρω ενίσχυση των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας των παραπάνω επιχειρήσεων

Επειδή, η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας

Επειδή δυστυχήματα αλλά και πολύ σοβαρά ατυχήματα επαναλαμβάνονται στους συγκεκριμενους χωρους εργασιας χωρίς ουσιαστικές δράσεις πρόληψης από την Πολιτεία

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί: 

  1.  μεριμνήσει και με ποιούς τρόπους, τον τελευταίο ένα χρόνο, για την στελεχιακή και υλικοτεχνική ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας στην Δράμα, ώστε να διενεργούνται ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας; 
  •  
  •  

                                               Οι ερωτώντες βουλευτές

                                                Ξανθόπουλος Θεόφιλος

                                                Φάμελλος Σωκράτης

                                                Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

                                                Aλεξιάδης Τρύφων

                                                Αραχωβίτης Σταύρος

                                                Αυγέρη Δώρα

                                                Βαρδάκης Σωκράτης

                                                Βέττα Καλλιόπη

                                                Γκαρά Νατάσα

                                                Δρίτσας Θεόδωρος

                                                Ζεϊμπέκ Χουσείν

                                                Καρασαρλίδου Φρόσω

                                                Κασιμάτη Νίνα

                                                Kαφαντάρη Χαρά

                                                Μάλαμα Κυριακή

                                                Μαμουλάκης Χάρης

                                                Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

                                                Μουζάλας Γιάννης

                                                Μωραΐτης Θάνος

                                                Πούλου Γιώτα

                                                Ραγκούσης Γιάννης

                                                Σκουρλέτης Πάνος

                                                Σκουρολιάκος Πάνος

                                                Σκούφα Μπέτυ

                                                Τζούφη Μερόπη

                                                Τελιγιορίδου Ολυμπία

                                                Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

                                                Χαρίτου Δημήτρης

                                                Φίλης Νίκος