ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                             12-2-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Ερώτηση 46 βουλευτών για έμπρακτη ενίσχυση  και συμπαράσταση της πολιτείας στους συγγενείς των υγειονομικών εργαζομένων-συμβασιούχων  του ΕΣΥ που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση με θέμα την «έμπρακτη αναγνώριση της ηρωικής προσπάθειας των υγειονομικών που χάθηκαν,  αναγκη συμπαράστασης της Πολιτείας στους συγγενείς των εργαζόμενων-συμβασιούχων του ΕΣΥ που έχασαν  τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης ενάντια στον Covid-19».

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού Θεσσαλονίκης, αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη, σημειώνεται ότι μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού που  δίνει καθημερινά αγώνα κατά του κορωνοιού στα δημόσια νοσοκομεία είναι «και το επικουρικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και τεχνικοί κα), εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή προγράμματα του ΟΑΕΔ, απασχολούμενοι σε συνθήκες εργασιακής επισφάλειας. Είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και όμως μέσα στην πανδημία στηρίζουν με ηρωισμό και αυταπάρνηση το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σώζουν ανθρώπινες ζωές».

Δυστυχώς, εκτός των μονίμων και αρκετοί εργαζόμενοι-συμβασιούχοι στο χώρο της υγείας χάνουν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας, αφήνοντας πίσω συζύγους, παιδιά, γονείς, τους δικούς τους ανθρώπους», αναφέρεται στην ερώτηση που συνυπογράφουν συνολικά 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και προστίθεται: Το ευεργέτημα του διορισμού συγγενών των υπαλλήλων του δημοσίου ή στρατιωτικών, οι οποίοι απεβίωσαν κατά την υπηρεσία τους αποτελεί διαχρονικά μια έμπρακτη ένδειξη αναγνώρισης εκ μέρους της Πολιτείας των υπηρεσιών που προσέφεραν. Το ίδιο και η θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης ή άλλου οικονομικού βοηθήματος (λ.χ, με την μορφή επιδομάτων)».

«Σε έκτακτες-πολεμικές συνθήκες υγειονομικής κρίσης, όπως η παρούσα της πανδημίας του COVID -19, το έκτακτο/ επικουρικό προσωπικό που εργάζεται για την υποβοήθηση του έργου του ΕΣΥ πρέπει να τύχει ανάλογης μεταχείρισης και αναγνώρισης του παραπάνω ευεργετήματος για τα συγγενικά του πρόσωπα», τονίζουν οι βουλευτές.

Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν λοιπόν  τους συναρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την εφαρμογή ανάλογων ευεργετικών προβλέψεων στην περίπτωση του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού, και των εργαζόμενων εκείνων που έχασαν την ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας την περίοδο της πανδημίας.

Επισυνάπτεται η ερώτηση