ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                14-3-2023

  Ερώτηση 49 βουλευτών για την ασφαλή λειτουργία των Σχολικών Μονάδων 

    Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς με θέμα την ασφαλή λειτουργία των Σχολικών Μονάδων συνυπέγραψε ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος. Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, βουλευτή Επικρατείας, Πάνου Σκουρλέτη και του βουλευτή Σερρών, Ελευθέριου Αβραμάκη, με αφορμή  το τραγικό γεγονός στο 9ο Δημοτικό Σχολείο των Σερρών, προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια δυστυχήματα.

      Οι 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συνυπογράφουν την Ερώτηση, επισημαίνουν ότι «η ασφάλεια της υγείας και σωματικής ακεραιότητας της μαθητικής και της εκπαιδευτικής εν γένει κοινότητας πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε πρόσφορο μέσο. Μετά την έκρηξη στο λεβητοστάσιο την ώρα διαλείμματος, στο πλαίσιο του ολοήμερου προγράμματος, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών και την τραγική απώλεια μαθητή, που συγκλονίζει το πανελλήνιο αλλά και τον τραυματισμό δύο συμμαθητών του, κρίνεται επιτακτική η διαμόρφωση όρων και διαδικασιών ώστε ποτέ ξανά να υπάρξει επανάληψη ανάλογων καταστάσεων».

   Οι ερωτώντες βουλευτές προσθέτουν μάλιστα ότι «η κοινωνία, οι γονείς μαθητών, μέσω των συλλογικών οργάνων τους, αγωνιούν και τονίζουν την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων. Διαπιστώνοντας ότι, αν και γίνονται διαρκώς αναφορές και σε πανελλαδική κλίμακα, «μετά το ασύλληπτα τραγικό γεγονός στις Σέρρες δεν έχει προτεραιοποιηθεί με σαφήνεια όλο το απαιτούμενο πλαίσιο που θα διαμορφώνει την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών με την αναγκαία λήψη μέτρων ασφάλειας», οι βουλευτές αναφέρουν επίσης: «Είναι ενδεικτική δε, η στάση της κυβέρνησης στο μείζον αυτό ζήτημα, καθόσον στην υπ’ αρ. 1355/09-12-2022 Ερώτηση με θέμα “Θα ελεγχθούν στο σύνολό τους τα σχολεία του Νομού Σερρών ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογη τραγωδία;”, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών Λ. Αβραμάκη και συνυπογράψαμε 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά το τραγικό γεγονός στις Σέρρες, ο παραιτηθείς Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και η Υπουργός Παιδείας δήλωσαν αναρμόδιοι ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών ουδέποτε απάντησε».

    Κατόπιν τούτων οι βουλευτές ερωτούν σε ποιες ενέργειες έχουν ή πρόκειται να προβούν οι αρμόδιοι υπουργοί  ώστε να υλοποιούνται με ασφάλεια οι απαιτούμενες εργασίες για την σχολική και αν είναι στο σχεδιασμό τους η τεχνική, θεσμική και οικονομική ενίσχυση των Δήμων ώστε να υλοποιούν τις απαραίτητες εργασίες το χρονικό διάστημα που οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές λόγω διακοπών, ώστε να μηδενιστεί ο παραμικρός κίνδυνος τραυματισμού μέλους της εκπαιδευτικής κοινότητας.

    Επισυνάπτεται η ερώτηση