ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  9-3-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Ερώτηση 63 βουλευτών  προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα φαινόμενα απρόκλητης και πρωτοφανούς αστυνομική βίας σε πολίτες της Νέας Σμύρνης


Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, συνυπέγραψε ερώτηση 63 βουλευτών προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με θέμα τα απαράδεκτα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του  τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστου Σπίρτζη, της γραμματέως της κοινοβουλευτικής ομάδας, Όλγας Γεροβασίλη, του αναπληρωτή τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Διονύση Καλαματιανού και των βουλευτών  του Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,  Νίκου Παππά, Θεανώς Φωτίου, Γιάννη Μπαλάφα, Γιάννη Μουζάλα, Ραλλίας Χρηστίδου, εκφράζεται η έντονη ανησυχία για τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, ακόμη και για θέματα τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί με οργή και αγανάκτηση άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας να φέρονται με πρωτοφανή αυταρχισμό και βιαιότητα στους πολίτες τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει πλήρως στη διαχείριση της πανδημίας, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν ότι:

-Οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας δεν πρόκειται να ανεχθούν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς είναι προφανές ότι η τρομοκράτηση της κοινωνίας μέσω των σωμάτων ασφαλείας είναι πολιτική επιλογή η οποία γυρίζει τη χώρα πίσω σε μαύρες για τη δημοκρατία μας εποχές.

-Τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης προκαλούν αγανάκτηση σε κάθε πολίτη που σέβεται τη δημοκρατία ενώ αποτροπιασμό προκαλεί η προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας από  πολλά μέσα ενημέρωσης.

-Ο αρμόδιος υπουργός, κύριος Χρυσοχοΐδης καλείται να απολογηθεί για τη βίαιη αντιμετώπιση των πολιτών σε πλατείες και δρόμους της χώρας και να ενημερώσει πως προτίθεται να αντιμετωπίσει τα συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν θα επιτρέψει την περαιτέρω παραβίαση του Συντάγματος, την επιβολή του δόγματος “τρόμος και πάταξη” μέσα από τη βία και τον ξυλοδαρμό των πολιτών και θα σταθεί με κάθε τρόπο δίπλα στην κοινωνία που παρακολουθεί άναυδη την επίδειξη αστυνομικής αυθαιρεσίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με την ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν συγκεκριμένα στοιχεία για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης σε σχέση με τον αριθμό των αστυνομικών που επιχειρούσαν στην περιοχή και τον εξοπλισμό που αυτοί έφεραν , τις ποινές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί και γιατί δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Επισυνάπτεται η ερώτηση