ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                       26-3-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Ερώτηση για τον αποκλεισμό από την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ, των δασεργατών που έλαβαν εποχικό επίδομα-Ζητά λήψη μέτρων για αποκατάσταση της αδικίας

Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τον αποκλεισμό από το επίδομα των 534 ευρώ, των δασεργατών που έλαβαν εποχικό επίδομα αντί επιδότησης ανεργία,  ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της αδικίας.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η επίμαχη ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 19-3-2021 και καθορίζει τους όρους χορήγησης του έκτακτου επιδόματος των 534 ευρώ, αποκλείει από αυτό τους δασεργάτες-ρητινοσυλλέκτες που έλαβαν το εποχικό επίδομα.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Δράμας, σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επισημαίνει την κατάφωρη αδικία, καθώς οι δασεργάτες σύμφωνα με το νόμο,  έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν κάθε χρόνο είτε το εποχικό επίδομα είτε τη δίμηνη επιδότηση ανεργίας τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Μάλιστα  το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ αφορά στα ένσημα του 2019 και είναι μια παροχή που καταβάλλεται εκ των υστέρων, δηλαδή το εποχικό επίδομα που καταβλήθηκε το 2020 αφορά τα ημερομίσθια που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος 2019.

Είναι προφανές, τονίζει ο βουλευτής στην ερώτηση, ότι υπάρχει διαφορετική μεταχείριση εργαζομένων με το ίδιο αντικείμενο εργασίας, καθώς  οι δασεργάτες-υλοτόμοι, έχουν πληγεί το ίδιο από την πανδημία και αντιμετωπίζουν τα ίδια σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Σημειώνεται επίσης ότι για τους εποχικούς εργαζόμενους στο κλάδο του τουρισμού, δεν γίνεται και σωστά, καμία σύνδεση για την παροχή των εκτάκτων ενισχύσεων λόγω της πανδημίας με πιθανή καταβολή του εποχικού επιδόματος του ΟΑΕΔ.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εάν προτίθενται να τροποποιήσουν την σχετική ΚΥΑ ώστε συμπεριληφθούν σε αυτήν ως δικαιούχοι  και οι δασεργάτες-υλοτόμοι που επέλεξαν το εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ και με την υφιστάμενη απόφαση αδικούνται καθώς και αν σχεδιάζουν άλλα μέτρα ενίσχυσης των δασεργατών-υλοτόμων.

Επισυνάπτεται η ερώτηση