ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                23-7-2021

Θ. Ξανθόπουλος για το ν/σ του Κτηματολογίου: Πρόχειρη και επικίνδυνη η παρέμβαση της κυβέρνησης να μεταφέρει απλά τις παλιές εκκρεμότητες στο νέο σύστημα

«Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι το έργο του κτηματολογίου δεν ευτύχησε. Η  κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί μια πολύ πρόχειρη παρέμβαση με την οποία απλά μεταφέρει στο νέο σύστημα, τις παλιές παθογένειες». Αυτά τόνισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το ν/σ «εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης».

Όπως σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος:

  • Αυτό που χρειάζεται η κοινωνία είναι ένα σταθερό, αξιόπιστο και διαφανές πλαίσιο καταγραφής των εμπράγματων δικαιωμάτων των πολιτών.
  • Κλείνετε εσπευσμένα τις υφιστάμενες εκκρεμότητες, τις αποτυπώνετε στο κτηματολογικό φύλλο που είναι η ακτινογραφία του ακινήτου και λέτε ότι έχουμε κτηματολόγιο.
  • Όμως απλώς οι διεκδικήσεις και οι αμφισβητήσεις που υπάρχουν και στο υφιστάμενο καθεστώς του υποθηκοφυλακείου, μεταφέρονται στο νέο κτηματολόγιο. Δεν είναι θεσμική εξέλιξη αυτό. Είναι μια πολύ πρόχειρη κίνηση για να πούμε ότι κλείσαμε την εκκρεμότητα.       

 «Το σκεφτήκατε επίσης καλά ότι αν το δημόσιο δεν δηλώσει δικαίωμα εντός 60 ημερών, δεν θα έχει  πλέον κανένα εμπράγματο δικαίωμα; Καταλαβαίνετε τι δρόμοι ανοίγονται; Φοβάμαι ότι η αγωνία σας να παρουσιάσετε έργο θα φέρει την κατάσταση του κτηματολογίου και των πολιτών σε πολύ δυσμενέστερη θέση από το ότι είναι στην πραγματικότητα», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

H oμιλία εδώ