ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΉΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ

                                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                           29-5-2020

Θ. Ξανθόπουλος: Η ενίσχυση της θεσμικής θωράκισης του Συνηγόρου του Πολίτη, διευρύνει την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Την ανάγκη για περαιτέρω θεσμική θωράκιση της δραστηριότητας του Συνηγόρου του Πολίτη, επεσήμανε  ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλος, στην εισήγησή του για την ετήσια έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής, κατά τη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημ. Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Θεωρούμε ότι η σωστή λειτουργία του θεσμού ενισχύει και διευρύνει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών¨, συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε, επίσης, μεταξύ άλλων:

-Τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και τον σημαίνοντα ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη,  στην  προστασία των δικαιωμάτων των Πολιτών.

-Την διαπίστωση της Εκθεσης του Συνηγόρου, ότι ¨τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση αντιπροσωπεύουν συστηματικά την πλειονότητα των βάσιμων αναφορών των πολιτών»,  γεγονός που, όπως είπε ο βουλευτής, καταδεικνύει μια ανελαστική, αδιάφορη δημόσια αρχή η οποία καίτοι αντιλαμβάνεται τα δίκαια αιτήματα των πολιτών, εν τούτοις για δικούς της λόγους, δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους.

-Το νέο πεδίο διαφορών σχετικά με την αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων, οι οποίες επιτείνονται από την επιδίωξη της κυβέρνησης να αναγνωρίσει την ισοτιμία των ελληνικών ΑΕΙ με τα ιδιωτικά κολλέγια.

-Την καθοριστική σημασία που έχει η ευαισθησία και η παρέμβαση της Αρχής στα σωφρονιστικά καταστήματα. «Το άβατο που επικρατεί εκεί, είναι θερμοκήπιο έκνομων συμπεριφορών»  σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε εδώ την εισήγηση