ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                              20-9-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την αντικατάσταση των οχημάτων μεταγωγής κρατουμένων-Ερώτηση 33 βουλευτών

  Ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλο Ξανθόπουλος, κατέθεσε ερώτηση για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει στην αντικατάσταση των οχημάτων μεταγωγής κρατουμένων των Καταστημάτων Κράτησης, η οποία είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

     Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που συνυπογράφεται από 33 συνολικά βουλευτές, τα σημερινά οχήματα είναι παλαιότερα των 20 ετών, κακοσυντηρημένα και αναξιόπιστα, με συνέπεια η χρήση τους να εγείρει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας τόσο για τους κρατουμένους όσο και για το προσωπικό εξωτερικής φρούρησης. 

     Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει τη διαδικασία αντικατάστασης του συνόλου των οχημάτων μεταφοράς/μεταγωγής κρατουμένων (τύπου κλούβας), εξασφαλίζοντας τη σχετική χρηματοδότηση. Για το λόγο αυτό  η σχετική προμήθεια 50 οχημάτων μεταφοράς κρατουμένων είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό 4.500.000 ΕΥΡΩ. Μετά τον προσδιορισμό των τεχνικών προδιαγραφών, είχε μάλιστα προγραμματιστεί ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για τη διενέργεια της προμήθειας

    Δυστυχώς παρά την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφόρησε πλήρως για το θέμα και εγκατέλειψε την σχετική διαδικασία προμήθειας. Σημειώνεται ότι η C.P.T. στην πρόσφατη (2022) έκθεσή της για τις συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα (§ 88) ζήτησε για τις μεταφορές κρατουμένων να υπάρχουν ασφαλή από όλες τις απόψεις οχήματα, γεγονός που σημαίνει ότι η αντικατάσταση τους είναι και ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

     Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός, αν θα προχωρήσει στην αντικατάσταση του πεπαλαι­ωμένου στόλου οχημάτων της εξωτερικής φρουράς των καταστημάτων κράτησης, αν έχει προβλεφθεί η αγορά των αναγκαίων πρόσθετων οχημάτων για το νέο κατάστημα κράτησης Δράμας, εάν έχουν γίνει ενέργειες για την προκήρυξη του διαγωνισμού προμήθειας των πενήντα (50) οχημάτων μεταγωγής κρατουμένων, για τα οποία υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και πότε προβλέπεται να εκδοθεί ο διαγωνισμός και να ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας

   Επισυνάπτεται η ερώτηση