ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                   2-6-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την δικαιοσύνη ως επιταχυντή υποθέσεων μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος-Να δώσει εξηγήσεις για την υποβάθμιση της Διάσκεψης των Προέδρων στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

    «Ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών(ΚΟΔΚΔΛ)  που συζητάμε, αποτελεί τον Καταστατικό Χάρτη της Δικαιοσύνης. Για εμάς, την αριστερά, η δικαιοσύνη έχει πρωτίστως κοινωνικό χαρακτήρα, γιατί λύνει διαφορές και ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Για την κυβέρνηση όμως έχει πρωτίστως τεχνοκρατικό χαρακτήρα για επίσπευση υποθέσεων με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον. Χρησιμοποιεί δηλ. την δικαιοσύνη ως επιταχυντή οικονομικών υποθέσεων και όχι ως καταλύτη επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος.

      Άσκησε  επίσης δριμεία κριτική και στον επιχειρούμενο Δικαστικό Καλλικράτη, τον επανασχεδιασμό δηλαδή του δικαστικού χάρτη της χώρας. «Αγνοεί τα γεωμορφικά χαρακτηριστικά και επιχειρεί οριζόντια αλλαγή. Το γεγονός ότι ανατέθηκε στην Παγκόσμια τράπεζα είναι ενδεικτικό για το ποια κριτήρια θα πρυτανεύσουν. Δείχνει ποια είναι η πρωταρχική σας επιλογή» είπε και ζήτησε να θεσμοθετηθεί η σύμφωνη γνώμη των δικηγορικών συλλόγων.

      Επικριτικός ήταν και για την καθιέρωση τηλεματικών δικών, λέγοντας πως αντί να είναι μοχλός υποβοήθησης της καθημερινής λειτουργίας των δικαστηρίων, γίνεται εργαλείο κατάργησης τους. «Επαιρόμαστε για το έργο μας στη Δικαιοσύνη. Συστήσαμε πλήθος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Καθιερώσαμε τα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης υποθέσεων, την ηλεκτρονική κατάθεση, το ηλεκτρονικό μητρώο, δεσμεύσαμε πόρους. Οχι όμως να αποτελέσει η τηλεματική άλλοθι και επιχείρημα κατάργησης δικαστικών σχηματισμών και περιορισμού δικαιωμάτων κατηγορούμενων. Το ενδεχόμενο αυτό, πλήττει την λειτουργία του κράτους δικαίου», επεσήμανε.

      Ο κ. Ξανθόπουλος καυτηρίασε επίσης τις διαφοροποιήσεις που εισάγονται στην επιλογή ηγεσίας, της δικαιοσύνης, με τις οποίες απαλείφονται οι λεπτομερείς προβλέψεις για την διαδικασία προεπιλογής από το υπουργικό συμβούλιο  και ακρόασης από την Διάσκεψη των προέδρων. «Αφήνουν περιθώριο πολλών ερμηνειών καθώς εξαλείφονται οι διατάξεις που καλούσαν έστω ως παραίνεση σε ομοφωνία ή αυξημένη πλειοψηφία. Χρειάζεται άμεσα να δοθούν εξηγήσεις, για το πώς προτείνεται η διαδικασία επιλογής. Εχει ενημερωθεί η Διάσκεψη των Προέδρων για αυτή την λαθροχειρία; Εξέφρασε άποψη η Διάσκεψη γιατί της στερείται ένα δικαίωμα μεγάλης σημασίας για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης;Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται και τίμια. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί δεν μας πείθετε», υπογράμμισε.  

     «Η αρνητική θέση μας επί τη αρχής του νομοσχεδίου, απηχεί τις απόψεις της νομικής κοινότητας. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέφρασε επιφυλάξεις. Υπάρχει ποιοτική διαφορά του ν/σ με το όρισμα της προηγούμενης νομοπαρασκεαυστικής επιτροπής», συμπλήρωσε.

    Τέλος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει με άτσαλο, άκομψο και αντιθεσμικό τρόπο, αποκλείοντας αναδρομικά τις σημερινές διοικήσεις των δικαστηρίων από την επόμενη εκλογή. «Σας ενοχλεί κάποια διοίκηση; Εξελέγησαν κάποιοι μη αρεστοί;», σημείωσε.

  Η ομιλία εδώ