ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                 16-4-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση δείχνει θεσμική δυσανεξία στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων-Να αλλάξει στάση-Δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν να λειτουργήσουν τα δικαστήρια με ασφάλεια

«Βιώνουμε  ως χώρα μια δραματική κατάσταση με την πανδημία. Ηδη χθες οι Δικηγόροι πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις σε όλα τα δικαστήρια ζητώντας την λειτουργία τους με ασφάλεια, για όλους. Οι δικαστικοί υπάλληλοι είχαν την Πέμπτη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όπου έθεσαν μετ΄επιτάσεως τα ζητήματα των τεστ και της ιχνηλάτησης, καθώς  τα δικαστήρια είναι χώροι ιδιαίτερου φόρτου και υπάρχει μεγάλος κινδυνος για τον επιπολασμό της νόσου». Αυτά ανέφερε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, ξεκινώντας την ομιλία του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων.

«Επίσης η κυβέρνηση δείχνει μια θεσμική δυσανεξία προς την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία προσέφυγε στην Ευρωπαϊκής Ενωση με αποτέλεσμα να υπάρξει μια όχι πολύ τιμητική αναφορά για τη χώρα μας. Πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις, αλλαγή στάσης και υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών που επικαλείται η κυβέρνηση, γιατί η λειτουργία της δικαιοσύνης είναι καθοριστικής σημασίας για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες», συμπλήρωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο υπό συζήτηση ν/σ,  σημείωσε μεταξύ άλλων την υποστελέχωση των δικαστηρίων, την εργασία των δικ. υπαλλήλων μέσα σε ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες, την απουσία οποιουδήποτε είδους εξειδικευμένης κατάρτισής τους, την έντονη υπηρεσιακή τους εξάρτηση από τον διευθύνοντα το δικαστήριο δικαστικό λειτουργών και την άδικη μισθολογική τους αντιμετώπιση, που είναι ακόμη πιο έντονη σε ό,τι αφορά την παρεχόμενη υπερωριακή τους απασχόληση (αυτόφωρα, ανακρίσεις, κλπ).

Ο κ .Ξανθόπουλος επεσήμανε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων(ΚΔΥ) και του Κώδικα Οργάνωσης Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών(ΚΟΔΚΔΛ), προσθέτοντας ότι τα δύο αυτά νομοθετήματα θα έπρεπε να έρθουν προς ψήφιση μαζί, αφού υπάρχουν διατάξεις τους που διασταυρώνονται και για τις οποίες θα έπρεπε να έχουν λόγο και οι εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών της χώρας, οι δικαστικές ενώσεις τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά το νέο Κλάδο Τεκμηρίωσης και Επικουρίας των δικαστικών υπαλλήλων,  που ευθέως συνάπτεται με τον τρόπο οργάνωσης των γραμματειών των δικαστηρίων της χώρας και αφορά την υποβοήθηση των δικαστών.

O ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ τάσσεται επί της αρχής υπέρ της ψήφισης του νέου ΚΔΥ, που αποτελεί σε σημαντικό βαθμό και έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπορεί να αποδεχθεί το θεσμό του Κλάδου Τεκμηρίωσης και Επικουρίας των διικαστικών υπαλλήλων, όπως επιχειρείται να εισαχθεί, υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος. «Είναι ανεπίτρεπτες οι προβλέψεις που θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ελίτ, αποκομμένης από τις ανάγκες διοίκησης και οργάνωσης που έχουν τα δικαστήρια», παρατήρησε, ενώ έκανε μνεία και στην απορριπτική θέση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, προσθέτοντας ότι  παραγνωρίζεται ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην τεκμηριωτική εργασία τους δικαστές

Τέλος, στη δευτερολογία του,  ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε λαικιστική την σύντμηση των δικαστικών διακοπών κατά 15 ημέρες, ενώ στηλίτευσε την πρακτική της κυβέρνησης να εκδίδει την ΚΥΑ για τα δικαστήρια, το Σάββατο με έναρξη την Δευτέρα. Αυτή η πρακτική, όπως είπε διαλύει τους δικηγόρους και την διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, κάτι που αυτοκριτικά παραδέχθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, δηλώνοντας ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό.

 Δείτε την ομιλία και την δευτερολογία εδώ: