ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                               23-4-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση με πρόσχημα τους επιστήμονες καλύπτει τα δικά της στελέχη- Αναγνωρίζει έτσι τις ευθύνες της για τις παρεμβάσεις στις επιτροπές και την όλη διαχείριση της πανδημίας

«Η κυβέρνηση επειδή αντιλαμβάνεται ότι οι παρεμβάσεις της, μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση τα μέλη των Επιτροπών, επιχειρεί να θεσπίσει το ακαταδίωκτο. Αυτό που μας κάνει ιδιαιτέρως καχύποπτους, είναι ότι δεν επιτρέπει καν στα μέλη των επιτροπών αυτών να εξετάζονται ως μάρτυρες για τις αποφάσεις τους. Δηλαδή, δεν τους περιφρουρεί μόνο ως εν δυνάμει κατηγορούμενους αλλά και ως πιθανούς μάρτυρες στα δικαστήρια ή στην προκαταρκτική διαδικασία», τόνισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος».

Και πρόσθεσε με νόημα:  «Είναι γνωστό ότι στις επιτροπές, δεν συμμετέχουν μόνο επιστήμονες αλλά και στελέχη της  δημόσιας διοίκησης και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Επομένως δεν μιλάμε μόνο για επιστημονική γνώμη. Μιλάμε και για την πολιτική διαχείριση της πανδημίας. Αυτό που ωθεί επομένως την κυβέρνηση να πάρει αυτά τα μέτρα στα μουλωχτά, είναι το γεγονός ότι επειδή αισθάνεται πως έχει ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας,  προσπαθεί να θωρακίσει τα μέλη των επιτροπών από οποιαδήποτε εξέλιξη που θα αναδείκνυε  και θα αποδείκνυε ενδεχομένως, τις δικές τη ευθύνες. Αυτός είναι ο πυρήνας του θέματος».

«Με άλλα λόγια», συνέχισε, «έρχεται η κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα επειδή έχει ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας να καλύψει τους δικούς της ανθρώπους με πρόσχημα την κάλυψη των επιστημόνων, η οποία έχει κάποια λογική που μπορούμε να συζητήσουμε. Αυτό καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό».

Όπως επεσήμανε, η ρύθμιση αυτή δυναμιτίζει ουσιαστικά το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των επιτροπών και ελληνικού λαού, γιατί, όπως είπε, στα μουλωχτά αιφνιδιαστικά, χωρίς διάλογο, η κυβέρνηση έφερε τη διάταξη για να προφυλάξει τα μέλη των επιτροπών, προσφέροντας πολύ κακή υπηρεσία στη προσπάθεια να πειστεί ο κόσμος να τηρήσει τα μέτρα

Και ο κ. Ξανθόπουλος κατέληξε: «Σύμφωνα με το περιεχόμενο της επίμαχης ρύθμισης, ουσιαστικά οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις επιτροπές μπορούν εν κρυπτώ να αποφασίζουν ότι θέλουν, χωρίς να λογοδοτούν πουθενά. Δεν είναι λοιπόν επιστημονική άποψη μόνο αλλά και μια πολιτική επιλογή και αυτό είναι που καίει την κυβέρνηση και εκεί θέλει να δημιουργήσει στεγανά και απυρόβλητο για τα μέλη των επιτροπών».

Ακούστε την συνέντευξη