ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                           10-2-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βαριά θεσμική ευθύνη-Με τη λίστα Πέτσα, μοίρασε δημόσιο χρήμα με αλόγιστο τρόπο, χωρίς κανένα κριτήριο

«Ο λόγος που προκαλέσαμε την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη λίστα Πέτσα είναι ο αλόγιστος τρόπος διαχείρισης του δημοσίου χρήματος που ουσιαστικά εκμαυλίζει συνειδήσεις. Αυτό είναι το πολιτικό περιεχόμενο της πρότασης μας και έχει σημασία η υπερψήφιση της από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Αυτό τόνισε  ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με»την επιχείρηση πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

   Ο κ. Ξανθόπουλος στην αρχή της ομιλίας του, στηλίτευσε την συντηρητική αναδίπλωση της ΝΔ η οποία αν και ψήφισε την διάταξη του Συντάγματος  που δίνει τη δυνατότητα στην μειοψηφία να συστήνει Εξεταστικές Επιτροπές, στη συνεχεία αρνήθηκε τη συναίνεση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. «Επιλέξατε μονοκομματικό προεδρείο, μόνοι σας διαμορφώσατε τον κατάλογο μαρτύρων, αρνηθήκατε τη κλήση του κ. Πέτσα στη Βουλή. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν κάνετε ότι θέλετε επειδή είστε η πλειοψηφία, παραβιάζοντας τον συνταγματικό κανόνα και την δημοκρατική αρχή», παρατήρησε.

    «Η σημερινή συζήτηση γίνεται υπό το φώς της αποπομπής ενός υπουργού και της διαγραφής ενός δήμαρχου, επειδή είπαν πράγματα που γίνονταν άκομψα ενώ τώρα γίνονται πιο ραφιναρισμένα», συνέχισε ο βουλευτής, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

–   Προφανώς συμφωνούμε στην ενίσχυση επιχειρήσεων τύπου, που έχουν μεγάλο ειδικό βάρος για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Σας εγκαλούμε όχι γιατί τις ενισχύσατε αλλά γιατί τις ενισχύσατε αλόγιστα, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και με αμιγώς κομματική προσέγγιση.

–    Ενώ με τη λίστα Πέτσα μοιράστηκαν χρήματα ως έτυχε, χωρίς πρόβλεψη και διαδικασία, σε αντίθεση με τη λίστα Κικίλια.

–    Η ΕΣΗΕΑ ζήτησε να μάθε με ποια κριτήρια διανεμήθηκαν τα ποσά. Πέντε διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις ρωτούν επίσης για τα κριτήρια διανομής των ποσών.

–   Η  Ευρωπαία επίτροπος Διαφάνειας μας κατατάσσει μαζί με Ουγγαρία και Πολωνίας σε χώρες με ακροδεξιές πρακτικές. Η χώρα κατρακύλησε στην 70η θέση της λίστας των χωρών όσον αφορά την ελευθερία του τύπου

«Δεν αντιληφτήκατε ότι τον κατάλογο των Μέσων της λίστας Πέτσα τον συνέτασσε η διευθύντρια του γραφείου του κ. Πέτσα; Γιατί εθελοτυφλείτε; Εχετε βαριά θεσμική ευθύνη για όλα αυτά, κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

     Δείτε την ομιλία εδώ