ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                              8-3-2024

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη “νίπτει τας χείρας της”, για την συρρίκνωση του δικτύου των ΕΛΤΑ και αποποιείται κάθε έλεγχο και ευθύνη–Να είναι σίγουρη ότι δεν θα αποφύγει τη λογοδοσία για την πολιτική της-Η απάντηση Κυρανάκη στην Ερώτηση για τα ΕΛΤΑ Λιμεναρίων Θάσου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο πλαίσιο της πρακτικής αποποίησης των ευθυνών της που ακολουθεί μονίμως προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες των πολιτικών της, δηλώνει ότι τα Ελληνικά ΤαχυδρομείαΕΛΤΑ), ουσιαστικά δεν ελέγχονται και δεν εποπτεύονται από κανέναν φορέα του Ελληνικού Δημοσίου αλλά μόνο από μια Ανεξάρτητη Αρχή!

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κων. Κυρανάκης, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή Δράμας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ . Θ. Ξανθόπουλου, για το ενδεχόμενο να ανασταλεί η λειτουργία του καταστήματος των ΕΛΤΑ στα Λιμενάρι θάσο και τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει, υποστηρίζει ότι “τα θέματα που αφορούν στην επιχειρησιακή και διοικητική λειτουργία της ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε. δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης”!  

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “το σύνολο των μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου της ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε. έχει μεταβιβαστεί στην εταιρεία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.», η οποία από τον Δεκέμβριο του 2020 κατέχει το 100% των μετοχών” Σημειώνει επίσης ότι “η ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε., ως φορέας καθολικής υπηρεσίας, υποχρεούται να διασφαλίζει στους χρήστες ταχυδρομικών υπηρεσιών σε όλη την ελληνική επικράτεια, μόνιμα και σε τιμές προσιτές, καθολική ταχυδρομική υπηρεσία, ήτοι πρόσβαση στις -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την από 9.12.2022 σύμβαση ανάθεσης παροχής της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε.- υπηρεσίες.

Και καταλήγει: “Αρμόδια για την επίβλεψη της τήρησης των όρων της καθολικής υπηρεσίας, όπως περιγράφονται στην ανωτέρω σύμβαση, για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής τους, αλλά και για τον προσδιορισμό του σχετικού ετήσιου καθαρού κόστους καθολικής υπηρεσίας, είναι αποκλειστικά, ως Ανεξάρτητη Αρχή, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι αρμόδιο για την καταβολή του εκάστοτε ετήσιου καθαρού κόστους καθολικής υπηρεσίας, όπως αυτό καθορίζεται από την Ε.Ε.Τ.Τ”

 Σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη, τα ΕΛΤΑ είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτα καθώς δεν εποπτεύονται και δεν ελέγχονται από καμία δημόσια υπηρεσία! Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι και στην ιστοσελίδα του υπουργείου και στην Διαύγεια, τα ΕΛΤΑ καταράγφονται ως εποπτευόμενος φορέας από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης!

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να θολώσει τα νερά και να αποσείσει τις ευθύνες της για την πολιτική συρρίκνωσης του δικτύου των ΕΛΤΑ σε βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών, ιδίως στις απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας.Να είναι σίγουρη όμως ότι κανενός είδους “κουτοπόνηρες δικαιολογίες” δεν θα τη γλιτώσουν από τη λογοδοσία για την διαχείριση των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ και την πιθανή εκποίηση τους σε ιδιώτες.

  Επισυνάπτονται η Ερώτηση και η απάντηση του κ. Υφυπουργού