ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                            11-2-2020

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση θεωρεί τη μόρφωση προνόμιο και όχι κοινωνικό δικαίωμα-Πριμοδοτεί τα ιδιωτικά κολλέγια σε βάρος της δημόσιας παιδείας-Οδηγεί σε κλείσιμο περιφερειακά ΑΕΙ

«Το κομβικό αυτό νομοθέτημα της κυβέρνησης για το πανεπιστήμιο, εν μέσω πανδημίας, αναδεικνύει την κυρίαρχη αντίληψή της και τις αντιδραστικές επιλογές της. Όμως η μόρφωση δεν είναι προνόμιο κάποιων, όπως επιτάσσει η νεοφιλελεύθερη λογική αλλά κοινωνικό δικαίωμα», τόνισε ο βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στη Βουλή .

 Ο βουλευτής χαρακτήρισε ανέντιμη την θέσπιση βάσης εισαγωγής γιατί πριν λίγο καιρό  η κυβέρνηση είχε ψηφίσει εν μια νυκτί την ισοτιμία των επαγγελματικών πτυχίων των κολλεγίων με αυτά των δημοσίων ΑΕΙ, για όσους μπορούν να πληρώσουν.  

«Τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα αποδυναμωθούν πλήρως και μερικά θα κλείσουν.

Θα συνδεθείτε με το κλείσιμο πανεπιστημιακών μονάδων και αυτό θα είναι στίγμα στη πολιτική σας»,, υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, σημείωσε ότι αποτελεί άλλη μια άσκηση βιοπολιτικής. «Θέλετε να ενσταλάξετε στη συνείδηση του κόσμου ότι τα πάντα είναι θέμα επιβολής, κυρώσεων και αστυνομίας. Γνωρίζετε όμως ότι αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα. Είναι γεγονός ότι σε ορισμένες σχολές υπάρχουν εστίες ανομίας. Αυτές μπορούν να αντιμετωπισθούν με τη κοινή λογική, με  πρόσληψη φυλακών που θα υπάγονται στους πρυτάνεις. Όπως γίνεται σε όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η κυβέρνηση προχωρά στη πρόσληψη αστυνομικών, που θα στοιχίσουν 30 εκ. ευρώ και θα δημιουργήσουν ένα πελατειακό σύστημα αλλά και μια εστία συνεχούς αναταραχής μέσα στα ΑΕΙ. «Σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε ότι θα παρακολουθoύνται κινήσεις φοιτητών και καθηγητών μέσα στα πανεπιστήμια και τα mails, καθώς και τα προσωπικά δεδομένα με παράνομο τρόπο», συμπλήρωσε.

«Θέλετε να διεγείρετε τα συντηρητικά αντανακλαστικά. Δεν είναι όμως όλα νόμος και τάξη στη κοινωνία. Είναι ιδέες που ζυμώνονται, αλληλεπιδρούν και διαμορφώνουν τον τρόπο συμβίωσης των κοινωνικών ομάδων», είπε ο κ. Ξανθόπουλος και κατέληξε.

Θύμισε μάλιστα ένα απόφθεγμα του αείμνηστου συνταγματολόγου Αλ. Σβώλου, μυθικής μορφής για τους νομικούς, ο οποίος  είχε πει: «Το κράτος δικαίου μένει κενός λόγος όπως ακριβώς σήμερα με αποκλειστική ευθύνη όσων εγκαθιστούν αστυνομικούς περιπόλους στα πανεπιστήμια και νομοθετούν κατ εξακολούθηση τον περιορισμό και την κατάργηση των δικαιωμάτων».

«Τραγικά επίκαιρος ο καθηγητής. Ας προβληματιστεί η κυβέρνηση για το που οδηγεί την πανεπιστημιακή κοινότητα.», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

Δείτε την ομιλία