ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                             5-10-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ επισπεύδει τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης υπέρ των funds αλλά διατηρεί το άγος του αγωγόσημου σε βάρος των πολιτών-Προβλήματα συνταγματικότητας με την πιλοτική δίκη

Επίθεση στην κυβέρνηση για τις τροποποιήσεις που εισάγει στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εξαπέλυσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΔΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Τα βασικά σημεία της κριτικής του εστιάσθηκαν στα παρακάτω σημεία:

–   Στη σύνθεση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν μετείχε θεσμικά η Ενωση Δικαστών, αλλά συμμετείχε η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

–  Στην αναγκαστική εκτέλεση ακινήτων, βοά η κοινωνία ότι με τις ρυθμίσεις θέλετε να τελειώνετε με τις εκκρεμότητες των fund και να επιταχύνετε την διαδικασία

–  Την ίδια στιγμή διατηρείτε το άγος του αγωγωσήμου που απαιτείται να καταβάλει ο πολίτης για να προσφύγει στη δικαιοσύνη ακόμη και για αναγνώριση δικαιωμάτων του και αυτό είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων σας.

–   Η πιλοτική δίκη για αστικές υποθέσεις, αποτελεί μια μηχανιστική μεταφορά του θεσμού που υπάρχει στο διοικητικό δίκαιο. Όμως εκεί έχουμε διαφορετική λειτουργία. Η ρύθμιση στον ΚΠολΔ, έρχεται να ενοποιήσει κατηγορίες διαφορετικών υποθέσεων κάτι που δεν είναι εύκολο και ενδεχομένως να δημιουργούνται σοβαρά συνταγματικά προβλήματα.

–   Η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης δεν πρέπει να είναι σε βάρος της ποιότητας

–   Δεν υπάρχει απόφαση διοικητικής ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Δεν μας έχει κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής παρακολούθησης του ν. 4335/2026, με τον οποίο εισήχθησαν οι προηγούμενες αλλαγές. Καλό θα ήταν κατατεθεί ως τη συζήτηση στην ολομέλεια

–   Η κυβέρνηση προχωρά σε επιμέρους τροποποιήσεις των Κωδίκων, οι οποίοι όμως είναι ενιαία κείμενα, με συνεκτική δομή. Αποσπασματικές ρυθμίσεις, όπως αυτές εδώ αλλά και όσες έρχονται στους Ποινικούς Κώδικες, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσο επιχειρούν να επιλύσουν.

Δείτε την ομιλία