ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                  20-12-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ με την νεοφιλελεύθερη λογική της δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα στέγης της ελληνικής οικογένειας-Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

  «Υπάρχει κρίση οικογενειακής στέγης στην Ελλάδα. Πάνω από το 45% των νοικοκυριών ξοδεύει το μισό μηνιαίο εισόδημα σε έξοδα στέγης.  Υπάρχουν πάνω από 700.000 κόκκινα δάνεια σε funds και 50.000 πλειστηριασμοί σε εξέλιξη το 2022 και παράλληλα βλέπουμε βεβαίως τεράστια αύξηση των ενοικίων κατά 32% τα τρία τελευταία χρόνια η οποία οφείλεται στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Airbnb. Και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν προτείνει τίποτα για να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες αυτοί», τόνισε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτή Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια.

    Και πρόσθεσε: «Εμείς αντίθετα προτείνουμε να καταργηθεί ο πτωχευτικός νόμος καθώς για πρώτη φορά πτωχύουν οι ιδιώτες και κινδυνεύουν τα σπίτια όλων όσων χρωστούν. Επίσης να ρυθμιστεί το χρέος σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που δημιουργήθηκε στην πανδημία, σε 120 δόσεις με κούρεμα οφειλής και να απαγορευτεί to AirBnB στα νομικά πρόσωπα».

     «Το πρόγραμμα ανακαινίζω-νοικιάζω είναι ένα διαφημιστικό προϊόν της κυβέρνησης με ελάχιστους πόρους που το καθιστούν ασύμφορο. Ενώ και το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής είναι αλληλένδετο με την αλλαγή χρήσεων γης υπό το πρόσχημα της κοινωνικής κατοικίας. Θα επιτρέπεται η δόμηση σε περιοχές που εξαιρούνται από ανέγερση κατοικίας, π.χ αγροτική γη ενώ η κοινωνική αντιπαροχή είναι εφεύρημα για να παραχωρηθεί ακίνητη περιουσία του ελληνικού δημοσίου  υπέρ εργολάβων χωρίς να παίρνει το κράτος κάποια αντιπαροχή. Ολο το ακίνητο το εκμεταλλεύεται ο εργολάβος για άγνωστο χρόνο. Είναι η συνήθης πρακτική της κυβερνητικής πλειοψηφίας να δίνει δωράκια σε ημετέρους είτε μεγάλης είτε μικρής αξίας¨, υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.

       «Αντιπροτείνουμε τράπεζα στέγης με ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, δήμων, εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών ΝΠΙΔ, κενά εγκαταλειμμένα κτήρια ιδιωτών που θα δοθούν για αγορά ή ενοικίαση, κατοικίες ιδιωτών που θα δοθούν στο κράτος για ενοικίαση με μειωμένες τιμές χάρις σε ένα ελκυστικό πακέτο φοροαπαλλαγών από ΕΝΦΙΑ και φόρο ενοικίου, εξασφάλιση 12 ενοικίων, ενεργειακή αναβάθμιση, ανακαίνιση μετά τη λήξη της διάθεσης, πυρασφάλεια. Είναι ένα ολιστικό πλαίσιο διαμετρικά αντίθετο με την νεοφιλελεύθερη λογική του νομοσχέδιου της κυβέρνησης που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στέγης της ελληνικής οικογένειας», κατέληξε.

    Η ομιλία εδώ