Δήλωση Θεόφιλου Ξανθόπουλου, τομεάρχη Δικαιοσύνης τη Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Δράμας, για την απομάκρυνση της εισαγγελέως Ελ. Τουλουπάκη, μέσω της συγχώνευσης των εισαγγελιών Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος 

                                                                                                                                     22-10-2020 

Η κυβερνητική νομοθετική μεθόδευση  για την απομάκρυνση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, υπονομεύει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, πλήττει το κράτος δικαίου 

Η εδώ και καιρό προαναγγελθείσα  νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την εκδίωξη της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και την αφαίρεση της δικογραφίας για το σκάνδαλο Novartis,  μετά από επανειλημμένες απόπειρες που έπεσαν στο κενό, έγινε πράξη.  Ο τρόπος που επιλέχθηκε είναι η κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς,  μέσω της  συγχώνευσης-ενοποίησης της στην εισαγγελία Οικονομικού εγκλήματος.  

Η φωτογραφική  νομοθετική ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή,  στο ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των εκκρεμών δικών του Ν. Κατσέλη, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιου είδους διαβούλευση ή επίσημη ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και αρχών.  

Με την παρέμβαση αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει τον, εξ αρχής, διπλό της στόχο: Να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis ως δήθεν “σκευωρία” και να αφαιρέσει την δικογραφία από «ενοχλητικούς»  δικαστές και εισαγγελείς, στέλνοντας παράλληλα «μήνυμα» προς όλο το δικαστικό σώμα. 

Σε κάθε περίπτωση, η χρονική συγκυρία της εσπευσμένης συγχώνευσης-ενοποίησης των δύο εισαγγελιών, καθώς συνδέεται άμεσα με την απομάκρυνση της κ. Τουλουπάκη, δεν είναι “αθώα” και μας καθιστά δικαιολογημένα δύσπιστους, όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.  

Το γεγονός ότι από την συγχώνευση επηρεάζεται καθοριστικά η εξέλιξη πολύ σοβαρών εκκρεμών υποθέσεων διαφθοράς, οι οποίες θα ανατεθούν τώρα σε άλλους εισαγγελείς, ενισχύει τις ανησυχίες μας για σοβαρό κίνδυνο υπονόμευσης της θεσμικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της λειτουργίας του κράτους δικαίου. 

Ταυτόχρονα όμως, από την εξέλιξη αυτή πλήττεται και η εικόνα της χώρας διεθνώς, ιδίως μετά τις προσφυγές της κ. Τουλουπάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας της από δηλώσεις υπουργών αλλά και της δίκαιης δίκης κατά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της, οι οποίες κρίθηκαν, κατ΄αρχάς, παραδεκτές.