Δήλωση του βουλευτή Δράμας Θεόφιλου Ξανθόπουλου για την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της υγείας

                                                                                                                      7-6-2022

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία απειλεί όλη τη κοινωνία-Ζήτημα ζωής η άμεση αντίδρασή μας

Ο σύντομος διάλογος που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μ. Γκάγκα με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της εκεί, επιβεβαίωσε τους φόβους και τις ανησυχίες μας για την κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και τις δυσμενείς επιπτώσεως που θα επιφέρει στη κοινωνία. Η κ. Γκάγκα, όπως επισημαίνεται και σε ανακοίνωση σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Δράμας, ξεκαθάρισε ότι «προτιμά τη συνεργασία με εξωτερικούς εργολάβους και συνεργεία, παρά τη μόνιμη σχέση εργασίας», ότι δεν τίθεται θέμα ένταξης των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ούτε επιστροφής όσων έχουν τεθεί σε αναστολή ενώ παραδέχθηκε πως «δεν εκδίδει νέους οργανισμούς νοσοκομείων διότι σκοπεύει να κλείσει αρκετά όποτε θα τους φτιάξει μετά την συγχώνευση τους».

    Η κ. Γκάγκα, όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός σε σημερινές του δηλώσεις, επανέλαβαν απλώς όσα κατά καιρούς έχει πει και πράξει αυτή η κυβέρνηση, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και έχουν ως στόχο την αποδυνάμωση των πολιτικών δημόσιας υγείας και την ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο ευαίσθητο αυτό τομέα. Οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις περιφερειακών δημόσιων νοσοκομείων ή τμημάτων τους, η μεταφορά έργου σε ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, οι απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων στις νοσοκομειακές μονάδες, είναι οι βασικοί άξονες της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της υγείας, η οποία παραμένει αναλλοίωτη παρά την εμπειρία της πανδημίας.    

    Καλούμε όλους τους πολίτες να αντιδράσουν σε αυτή τη πρωτοφανή λαίλαπα που απειλεί όλη τη κοινωνία και να απαιτήσουν άμεσα ενίσχυση του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων, προσλήψεις όλου του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ, καμία απόλυση εργαζόμενου για χάρη εργολάβων. Ειδικά για τη Δράμα που χτυπήθηκε τόσο από την πανδημία, είναι ζήτημα ζωής. Και η Κυβέρνηση θα το αντιληφθεί πολύ σύντομα.