Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ολοκλήρωσε το θεσμικό πλαίσιο κατά της πρώτης κατοικίας. Ψήφισε τόσο τον λεγόμενο νέο Πτωχευτικό Κώδικα (Ν. 4738/20) όσο και την επίσπευση των διαδικασιών για την επικαιροποίηση των εκκρεμουσών αιτήσεων του Ν. 3869/2010, του λεγόμενου Νόμου Κατσέλη, με τον Ν. 4745/2020. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. εξαρχής αντιτάχθηκε σθεναρά και στα δύο νομοθετήματα ταυτιζόμενος με τις απόψεις όλων των αρμόδιων κοινωνικών φορέων, ενώ με παρεμβάσεις ανέδειξε το πολύ σοβαρό κοινωνικό αυτό ζήτημα εντός και εκτός Βουλής.

Τόσο ο νέος Πτωχευτικός όσο και ο νόμος περί επίσπευσης των διαδικασιών του Ν. 3869/2010 έχουν μόνο έναν στόχο: την άρση της όποιας προστασίας της πρώτης κατοικίας και τον εκπλειστηριασμό της από τις τράπεζες ή τα ανάλογα funds.

Ειδικά ο Ν. 4745/2020 «φροντίζει» με διαδικαστικές προϋποθέσεις που ορίζει να θέσει εκτός δικαστικής προστασίας όσους από τους οφειλέτες προσέφυγαν στο δικαστήριο προκειμένου να σώσουν το σπίτι τους. Απαιτεί από τους αιτούντες, των οποίων η αίτηση έχει κατατεθεί μέχρι την 31η.12.2014 για παράδειγμα, να επικαιροποιήσουν την κατατεθείσα αίτηση στο διάστημα από 1.12.2010 έως 15.1.2021. Απαιτεί από τον οφειλέτη, ο οποίος πάντα είναι σε δυσμενέστερη θέση από την τράπεζα, να προσκομίσει ο ίδιος δικαιολογητικά έως και τρία έτη πριν από την πρώτη οφειλή της οποίας ζητάει τη ρύθμιση καθώς και πληθώρα άλλων εγγράφων, κάτι που τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει.

Επιπλέον αλλάζει τη διαδικασία εκδίκασης των υποθέσεων. Μέχρι και την ψήφιση του νόμου ο αιτών εξέταζε μάρτυρα, είτε κατέθετε ο ίδιος ως μάρτυρας για να αποδείξει τον ισχυρισμό του, ότι δηλαδή η καθυστέρηση αποπληρωμής οφείλεται σε γενικότερη οικονομική δυσπραγία που προέκυψε με την οικονομική κρίση. Σήμερα η δίκη διεξάγεται μόνο με έγγραφα, χωρίς μάρτυρες, γεγονός που αφαιρεί από τον διάδικο την ευχέρεια απόδειξης των ισχυρισμών του.

Επιχειρείται δηλαδή να τεθούν εκτός δικαστικής προστασίας όσοι πολίτες δεν πρόλαβαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα για την επικαιροποίηση της αίτησής τους δικαιολογητικά.

Μάλιστα, είναι τόση η «βουλιμία» της κυβέρνησης, ώστε αρνήθηκε να αναστείλει τις προθεσμίες έναρξης των άνω νόμων παρά το ότι η χώρα βρίσκεται σε πανδημία. Ειδικά για την έναρξη των προθεσμιών του Ν. 4745/2020 από 1.12.2020, κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με αίτημα την αναστολή τους για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία, την οποία όμως ο υπουργός απέρριψε! Εκ των υστέρων η κυβέρνηση ανέστειλε για διάστημα τριών έως έξι μηνών την έναρξη εφαρμογής μόνο του νέου πτωχευτικού, αφήνοντας σε ισχύ τις ασφυκτικές προθεσμίες επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών δικών του Νόμου Κατσέλη, παρότι και η  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ζητούν την παράτασή τους.

Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι δεδομένη.  Άμεση κατάργηση αυτών των νόμων και αντικατάστασή τους από ένα θεσμικό πλαίσιο συνολικής ρύθμισης του χρέους, ιδιωτικού και δημόσιου, ώστε και οι πολίτες να ανταποκριθούν αλλά και η οικονομία να ανασάνει.

*Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος είναι τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., βουλευτής Δράμας

https://www.avgi.gr/politiki/375895_i-proti-katoikia-sto-stohastro