ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                21-5-2021

Θ. Ξανθόπουλος: Ισόχρονο, εναλλασσόμενη κατοικία και μελλοντική μείωση διατροφής, οι πραγματικοί στόχοι του οικογενειακού της ΝΔ-Ο ρόλος των «ομάδων πίεσης» στις κυβερνητικές αποφάσεις

«Είμαι πολύ καχύποπτος ότι οι διατάξεις του κυβερνητικού ν/σ για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια στοχεύουν στο 50-50% όσον αφορά την επικοινωνία γονέων-τέκνων, και την εναλλασσόμενη κατοικία, με προφανή μελλοντικό στόχο τη μείωση της αναλογούμενης διατροφής», τόνισε μιλώντας στο Kontra και την εκπομπή «Επι του Πιεστηρίου», με την Αν. Γιάμαλη, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Σχολιάζοντας την αρνητική ψήφο των δύο βουλευτριών της ΝΔ, σημείωσε: «Οι κυρίες Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη διατήρησαν την άποψή τους μέχρι το τέλος, γεγονός που δικαιώνει την πολιτική κριτική που ασκήσαμε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Υπήρξαν και άλλες φωνές από τη ΝΔ που άσκησαν κριτική στους βασικούς πυλώνες του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα οι βουλευτές Χ. Αθανασίου και Μ. Βολουδάκης. Είναι προφανές ότι εμείς δεν προσεγγίσαμε το κυβερνητικό ν/σ ιδεοληπτικά, αλλά πολιτικά, νομικά, κοινωνικά και ιδεολογικά».

Τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων του κ. Ξανθόπουλου:

– Δώσαμε μάχη να αλλάξουμε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου  δηλαδή το «εξίσου» στην άσκηση της γονικής μέριμνας και το μαχητό τεκμήριο του 1/3 στην επικοινωνία του άλλου γονέα με το παιδί. Θεωρούμε ότι το «εξίσου», αποτελεί ποσοτικό κριτήριο και εισάγει εκ πλαγίου τον ίσο χρόνο. Αυτό είναι εξόχως αντιεπιστημονικό και πολιτικά ανέντιμο, γιατί δεν το εισάγει ευθέως. Προτείναμε να αλλάξει με το «ισότιμα» όρος που έχει ποιοτική διάσταση αλλά δεν έγινε δεκτό.

-Το πρόβλημα που υπάρχει στις περιπτώσεις των συγκρουσιακών διαζυγίων, δεν είναι θέμα νόμου αλλά εφαρμογής του. Αλλωστε το 86% βρίσκει συναινετικές λύσεις, ενώ από το υπόλοιπο 14% μόνο το 3% φτάνει την αντιδικία τους στο εφετείο.

Οσον αφορά τις ομάδες πίεσης που φέρεται να επηρέασαν την κυβέρνηση ο κ. Ξανθόπουλος, σημείωσε:

– Μετά την λυσσαλέα αντίδραση του υπουργού να αποσύρει τη λέξη εξίσου ενώ του δώσαμε εναλλακτικές λύσεις, όπως το ισότιμα, είμαι πεισμένος έχει επηρεαστεί η βασική κυβερνητική θέση.

-Βλέπουμε τις αφίσες στο κέντρο της Αθήνας με τις οποίες έχει γίνει μεγάλη  διαφημιστική εκστρατεία για  προώθηση της αναγκαστικής συνεπιμέλειας, του ίσου χρόνου και τη εναλλασσόμενης κατοικίας

– Αυτό «κουμπώνει» με την ιδεολογική θέση της ΝΔ ότι  τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παρακαλούθημα της οικογένειας και των γονέων τους και όχι ως αυθύπαρκτη προσωπικότητα με δικαιώματα, όπως επιτάσσει το ισχύον οικογενειακό δίκαιο, η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού και άλλα διεθνή νομοθετήματα. Αυτές οι δύο παράμετροι όρισαν το περιεχόμενο του σ/ν”