ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                         29-1-2022

Θ. Ξανθόπουλος: Καίρια η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης στη διαχείριση της κακοκαιρίας, της πανδημίας και της ακρίβειας-Η κοινωνία φτωχοποιείται-Το κράτος δικαίου βάλλεται-Πρόταση προοδευτικής διεξόδου η πρόταση μομφής

«Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι και δεν πέρασε κανείς να τους δει, να τους ρωτήσει αν έχουν νερό, αν θέλουν βοήθεια, να τους δώσει μια αίσθηση ότι το κράτος είναι εδώ. Η χώρα δεν κυβερνάται με δημοσκοπήσεις αλλά με πολιτικές και πράξεις και δυστυχώς στις πράξεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη υστερεί. Οι πολίτες της Αθήνας, έμειναν στα χιόνια. Υπάρχουν ακόμη αι τώρα περιοχές της Αθήνας χωρίς ρεύμα. Είναι καίρια η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης που κανείς δεν μπορεί να αποσείσει». Αυτά τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

     Και συμπλήρωσε: Είχαμε πέρσι την «Μηδεια», το καλοκαίρι τις φωτιές, τώρα τα χιόνια. Μετά το Μάτι, σας παραδώσαμε πόρισμα προτάσεων για τις αναγκαίες αλλαγές στη πολιτική πρστασία, από επιτροπή υπό τον διεθνούς κύρους καθηγητή  Γκολντάμερ, αλλά το βάλατε στην άκρη. Φέρατε από την Κύπρο έναν πολιτικό που είχε ομόρροπη πορεία στην ΕΕ αλλά όχι στον τομέα της αμιγούς πολιτικής προστασίας και έτσι εκθέσατε τον ίδιο και μαζί όλη τη χώρα».

     Επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, ο κ. Ξανθόπουλος, υπογράμμισε επίσης τα εξής:

–    Η χώρα έχει το επαχθές προνόμιο να μετρά 23.000 νεκρούς. Εχει τα πρωτεία στην αναλογία θανάτων ανά εκατ. πληθυσμού, το ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο και αυτά έχουν την σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

–    Το εισόδημα τελειώνει τη τρίτη εβδομάδα και ο κόσμος αγωνιά πως θα επιβιώσει.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι επιταχυντής όλων των προβλημάτων. Σας είπαμε μειώστε τον ΕΦΚ στα καύσιμα αλλά περί άλλα τυρβάζετε.

–    Το κράτος δικαίου στη χώρα βάλλεται. Νομοθετείτε χωρίς δικαστές στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Οι δικηγόροι απουσίασαν από όλο το πλέγμα ενισχύσεων που δώσατε στους επαγγελματίες, καίτοι τα δικαστήρια υπολειτουργούσαν λόγω της πανδημίας. Οι δικαστικοί υπάλληλοι αγνοούνται από όλες τις τομές.

–    Οι δημοσιογράφοι που ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία διώκονται. Γίναμε πρωτοσέλιδο στη Le Monde. Η Ενωση Ευρωπαίων δημοσιογράφων μας κατέταξε στις χώρες  ανάλογες του Ορμπαν, όπου περιστέλλεται η ελευθερία του τύπου.

–    Το ΝΣΚ έδωσε ομόφωνα εντολή στη κυβέρνηση να προχωρήσει στην προστασία του δημοσίου από το σκάνδαλο Νovartis  αξιώνοντας αποζημίωση από την εταιρεία αλλά  μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει τίποτα.

     «Τέλος με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού ο κόσμος χάνει τα σπίτια του, από τα funds και τις τράπεζες. Μια κοινωνία φτωχοποιείται και η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη. Υπάρχει όμως εναλλακτική. Η πρόταση μομφής να γίνει πρόταση προοδευτικής διεξόδου.Εκλογές με απλή αναλογική και μια προοδευτική κυβέρνηση να αναλάβει να ανατάξει τη χώρα», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

      Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ